8. 8. - Mezinárodní den koček aneb naše čičiny slaví

 

8. 8. - Mezinárodní den koček aneb naše čičiny slaví

Každým roke 8. srpna oslavují miliony milovníků koček na celém světě na počest svých čtyřnohých chlupatých společníků. Původním cílem Mezinárodního dne koček bylo upozornit světovou veřejnost na obrovské množství toulavých koček a motivovat lidi k tomu, aby si osvojovali kočky z útulků, záchranných stanic etc. Osvojením kočce zajistíme lepší životní podmínky a zároveň máme díky soužití s ní jedinečnou příležitost zlepšit si vlastní fyzickou i psychickou kondici.

Moje čičiny - jen nalezenci

Ano, vlastně všechny mé kočky, které jsem kdy po desetiletí měl, byly nalezenci. Kočky odložené, toulavé v zimě vychrtlé a promrzlé a pod. Kocouři i kočky, kterých se mi zželelo a tak funguji tak trochu jako soukromý mini útulek. Nikdy jsem to veřejně moc nepresentoval, zvláště v minulosti to o mně nebylo moc známo. Možná mnozí, kteří mě považivali za "hrozného démona" :D byli i celkem překvapeni touto mojí zálibou a charitativním koníčkem. Nikdy jsem tyto čtyřnohé miláčky nekupoval ani od nikoho nebral, jak říkám, všechny jsem zachránil a poskytl jim domov.

Kočka je dle mého soudu úžasný tvor, zachovala si svoji divokost, svoje instinkty, zůstala šelmou a sebevědomým tvorem. S člověkem jen koexistuje, spíše než k samotnému člověku přilne k místu. Naučí se pár základních věcí, aby právě s vámi mohla koexistovat, kam si má dojít na záchod, kam nesmí (teda když jste v dohledu) a víc moc nic. Dělá si tak nějak co chce a kdy chce. Rády se tyto bytosti mazlí, ovšem též když na to mají náladu. Pes je váš nohsled, můžete si ho vycvičit a on bude aportvat jak budete chtít, kočku nikdy nevycvičíte. A taky proč byste tak činili, tito čtyřnozí chlupatí tvorové jsou skvělí právě tak jak jsou. A jistě mi to mnozí potvrdí, mnohdy oni cvičí s námi :D

Soužití s kočkou nám může přinést pevnější zdraví a pocit naplnění

Myšlenka Mezinárodního dne koček se zrodila v roce 2002 v Jižní Americes s cílem upozornit na rostoucí počet toulavých koček v zemích tohoto kontinentu. Kočky jsou v celosvětovém měřítku jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků. Toulavé kočky se zároveň ve velkých počtech vyskytují ve všech zemích na světě. Na osvojení dnes čekají miliony zachráněných nebo opuštěných koťat. Rozhodnete-li se osvojit si kotě, pomůžete tím nejen jemu, ale přinese to řadu pozitivních změn i do vašeho vlastního života.

Život s kočkou je plný jedinečných a naplňujících zážitků

Jak už jsem psal, na rozdíl od psů jsou kočky naprosto nezávislá zvířata, která mohou stejně dobře prospívat v divoké přírodě i v domácím prostředí. Kočka si i poté, co si ji přivedete domů, uchová některé přirozené rysy: její chování bude určovat smysl pro nezávislost a svobodu a také nutkání lovit. Zatímco psi jsou obvykle na člověku závislí a projevují mu náklonnost otevřeně, kočky své emoce projevují střídměji a nezávisleji a dělají nám často radost svými zábavnými návyky a způsoby chování.

Získat si důvěru a přátelství kočky, zejména pokud se jedná o kočku osvojenou, trvá trochu déle. Až si však za vámi kočka po čase přijde pro pomazlení a uvelebí se vám s předením na klíně, bude to pro vás jeden z nejjedinečnějších a nejvíce naplňujících zážitků.

Kočky prospívají našemu zdraví

Bylo prokázáno, že z osvojení má prospěch nejen samotná kočka, ale také její majitel, a to z emocionálního, psychologického i fyzického hlediska. Péče o osvojené domácí mazlíčky našemu životu dodává smysl a pocit naplnění a zvyšuje to také naši sebeúctu. Starším lidem nebo lidem, kteří žijí sami, pomáhá přítomnost kočky překonat pocity osamělosti. Kočky jsou totiž často velmi zábavné a v těžkých chvílích dokážou člověka podržet.

U majitelů zvířat se prokázalo také zlepšení fyzické kondice: majitelé koček lépe spí, zejména v přítomnosti svých mazlíčků. Úroveň stresu, a tudíž i riziko několika onemocnění souvisejících se stresem, jako je nebezpečí srdečních záchvatů, je u majitelů koček také nižší. Osvojení přináší řadu výhod majitelům, pomůže však také samotným zvířatům. Osvojeným kočkám se dostává náležité péče, což u nich v porovnání s toulavými kočkami znatelně prodlužuje dobu dožití.

Péče o osvojené kočky

Pokud k osvojení přistupujeme odpovědně, může to pro nás být mimořádně naplňující zkušenost, neboť tak získáme důvěru a přátelství věrného zvířete a navíc šíříme bohulibou myšlenku odpovědného přístupu k chovu domácích mazlíčků.

Ať už si osvojíme zvíře z útulku nebo ze záchranné stanice či jako v mém případě ho zachráníte přímo, první naše kroky po osvojení musí v každém případě vést k veterináři. U osvojených koček většinou nejsou k dispozici informace o jejich zdravotním stavu z předchozího období, a i když se nějakou anamnézu podaří sestavit, vždy bychom měli pro zajištění bezpečnosti a dobrého zdravotního stavu nově osvojeného kotěte požádat o konzultaci praktického veterináře.

Během prvních týdnů po osvojení se bude kočka seznamovat s prostředím nového domova: naším úkolem je pomoci jí zvyknout si na jiné krmivo a nové prostředí a naučit ji dodržovat určitá základní pravidla. Zároveň se musíme postarat o to, aby se v novém domově cítila bezpečně a měla možnost se kdykoliv uchýlit na klidné místo.

Krapet numerologie

Dvě osmičky

Mezinárodní den koček má ve svém datu dvě osmičky. Co vyjadřuje a symbolizuje právě toto číslo? Osmička je přirozené číslo a zároveň třetí nejmenší číslo složené. Z matematického hlediska je to také sudé číslo, které je třetí mocninou dvojky. S osmičkou se můžeme setkat v naší sluneční soustavě, právě tolik planet totiž obíhá okolo Slunce (nejvzdálenější Pluto se nově již za skutečnou planetu nepovažuje).

Toto číslo nalezneme v přírodě například u hub, které patří k tzv. vřeckovýtrusým, protože ty mají většinou právě osm výtrusů. Přesně osm chapadel má chobotnice. Mimo jiné také lotosový květ, který má důležité postavení v hinduismu, kde symbolizuje kosmickou energii, má osm okvětních plátků.

Za pozornost určitě stojí skutečnost, že při otočení této arabsky psané číslice do horizontální polohy znázorňuje symbol nekonečna, nesmrtelnosti a neustávajícího koloběhu. Také nesmíme zapomenout na to, že osmička je protonové číslo kyslíku a základy evropské hudby stojí na oktávě. Také v rovině je osm základních směrů, luštitelé to jistě znají z osmisměrek.



8 + 8 = 16 ... 1 + 6 = 7

A dostáváme se ku šťastné sedmičce. Symbolika čísla 7 má spoustu nejrůznějších významů. Číslo sedm představuje emoce, duchovno, ale také touhy po poznání. Jedná se o číslo změny.
Změny nemusí nutně znamenat něco záporného. V konečném důsledku přinášejí spokojenost a vyplývá z nich správnost.

Neměli bychom zapomenout ani ta to, že se 7 uvádí jako číslo plnosti. Sedm dnů nás vrací do babylonského systému, řada odkazů vede k náboženským důvodům, které upozorňují na zvláštní význam čísla 7. Ať už je to sedm smrtelných hříchů, ale také sedm divů světa. Je zajímavé, že sedmičku vnímají stejně pozitivně jak muži, tak i ženy. Psycholog Georg Miller vedl roku 1956 výzkum, který pojmenoval „Kouzelné číslo sedm, plus nebo minus dva”. Miller je toho názoru, že není pouze náhoda, že se nám zdá být číslo 7 skutečně všude. Číslo 7 je zkrátka speciální.

Černá kočka přes cestu

Je to jedna z nejrozšířenějších pověr. Když vám černá kočka přeběhne přes cestu, čeká vás údajně v nejbližší době smůla. Tak s tímto na mě nechoďte, takovým blbostem opravdu ale opravdu nevěřím. Dál už k tomu nic, takže popojedem.

Stray - Počítačová hra pro milovníky koček, která pomáhá i skutečným kočkám

Stray je počítačová hra, ve které je hlavním hrdinou rezavá kočka, která ve zchátralém virtuálním městě zvládá chodit po rezavých trubkách, skákat přes překážky i dešifrovat záhady. Její popularita ovšem zároveň pomáhá také kočkám v reálném světě. Hra se totiž též stala prostředkem sbírání peněz pro kočičí útulky či jiné charitativní iniciativy spojené s těmito domácími mazlíčky. Více si o této hře můžete přečíst ZDE.

"Mňau"
Anděl Azazel

Komentáře