Pátek třináctého.

 

Pátek třináctého

Věříte, že pátek 13. je super nešťastný den? Dle mého pohledu je to stejné, jako věřit na černou kočku, která vám přejde přes cestu. Ale samozřejmě nikomu jeho víru neberu.

Ono už samotné číslo 13 je považováno za ryze nešťastné. Naopak číslo 12 je bráno jako číslo úplnosti, vždyť máme 12 měsíců v roce, tedy i 12 znamení zvířetníku, 12 hodin, 12 bohů na Olympu, 12 apoštolů, 12 pomocníků Mohammeda etc. Zatímco číslu 13 se mnohde vyhýbají, v některých hotelech nenajdete pokoj s číslem 13, některé vysoké budovy nemají 13. patro. Já osobně mám naopak číslo 13 za šťastné, například už na vojně, ano Já jsem byl ještě na povinné vojenské službě, pravda jen na rok, jsem si sám vzal číslo 13 jako služební číslo na sále (měl jsem zařazení Značkař, což pro zjednodušení znamená, že jsem kreslil letadla na planžet, tedy zakresloval dráhu letu).

 

Mohlo by vás zajímat: Přeceňování racionality (Archivářka)


Kde se vůbec ta pověra o nešťastném pátku třináctého vzala? Měl to snad být, dokonce dle historiků, den kdy se Eva zakousla do jablka ze stromu poznání? Nebo se to odvozuje od poslední večeře Ježíše, na níž bylo 13 lidí, a která proběhla den před jeho ukřižováním na Velký pátek? Nebo se vše vztahuje k románu Šifra mistra Leonarda, kde popisuje Dan Brown popravu ze 14. století, kdy byl popraven templářský velmistr Jacquese de Molay? Tato poprava se konala právě v pátek 13. a Molay proklel papeže a francouzského krále, nechť se jich neštěstí drží navěky.

Ono to nejspíše bude tak, že pokud lidé věří na pověru o pátku 13., pak si sami vsugerují, že jsou právě v tento den vystaveni nějakému nebezpečí, neštěstí a smůle. A právě v důsledku této autosugesce můžou býti více roztržití, nervózní, nesoustředění, nu a to pak vede ku skutečné "nehodě" A pokud se nějaká neblahá událost opravdu přihodí, pak víra v pověru o pátku 13.  přirozeně a logicky ještě zesílí, že.. ovšemže.


Psal jsem: Umění jako nejvyšší forma rozkoše.


Pamatujme na hlášku "Jaké si to uděláš, takové to máš". Když si někdo chce udělat nešťasný třináctý pátek, tak ho pravděpodobně bude mít. A také je to vhodné téma ku konverzaci, jistěže. My ostatní tento den prožijeme jako ty ostatní běžným způsobem beze strachu z jakési pověry.



Anděl Azazel

Komentáře

  1. Jen pro zajímavost.... Chorobná obava z tohoto data se nazývá paraskavedekatriafobie nebo též friggatriskaidekafobie a jedná se o speciální formu fóbie z čísla 13. Osobně mám spíše hrůzu z těch strašných paskvilních slov, kterými se tento den v psychiatrii nazývá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jako doplnění článku ... Původ pověry vznikl na Velký pátek, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista, jak už je známo, zradil....jak píšeš v článku....

      Zcela reálný základ, kdy pověra vznikla, se datuje k pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů po celé Evropě a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den. Tato pověra nás tedy pronásleduje už 711 let. Trochu historického okánka pro všechny.

      Vymazat

Okomentovat