Prví svátek jara - Hromnice o hodinu více

 

Perun - Slovanský bůh hromu a blesku - Hromnice

Máme pátek 2. února, a to jsou Hromnice. Teda ten pátek tam samozřejmě nejhraje vůbec žádnou roli, jde o ten druhý den v únoru. Jak už jste si tady na blogu Archa X od mojí veličkosti asi zvykli, tak úplně pomineme tento svátek z pánbíčkářského hlediska. Jen si řekněme, že i u tohoto svátku je to stejné jako u řady jiných, páč křižáctvo muselo na "staré" svátky roubovat ty své. Platí to o Velikonocích, o kterých jsem tu již v minulosti psal článek, platí to i v případě Vánoc, které pánbíčkáři loupli ku zimnímu slunovratu, aby oslavili zrození JK, i když ten se dle všeho narodil někdy na podzim, že.. ovšemže. A ne jinak je tomu u Hromnic, křižáctvo to slaví jako Uvedení Páně do chrámu. Kdy se měli Marie a Josef vydat se čtyřicetidenním Ježíšem do chrámu, kde svého syna symbolicky zasvětili Bohu. No tak určitě. Takže popojedem ku původním, logickým a po všech stránkách správným a přirozeným oslavám našich předků.

Hromnice - Vítání jara

Ono to možná na první pohled pro některé jeviti se bude divně, když skutečné jaro je ještě hodně daleko. Ale uvažte, je to den, kdy se zima láme, nebo-li máme za sebou tu mrazivější a chladnější část, a teď už bude následovat ta mírnější a slabší. A takovým, byť ještě nesmělým důkazem probouzení přírody, jsou přeci první sněženky, nu. A též jde o světlo, dny se prodlužují, koneckonců  asi nejznámější pranostika vážící se k tomuto dni říká "Na Hromnice o hodinu více." Ale k pranostikám se ještě dostaneme v závěru.

Hromnice a nejen Perun

Hromnice samozřejmě původně byly pohanské svátky. Staří keltové kupříkladu slavili Imbolc, jenž sice spadal už k 1. únoru. Je to svátek světla, naděje a nových začátků. Světlo opět i zde symbolizuje vracející se slunce. Oslavuje blížící se konec zimy a pokračování života po dlouhém spánku a odpočinku. Imbolc souvisel s porody a laktací ovcí a také s přípravami na vytoužené jaro. V pohanském kole roku Moudrá stařena předává vládu mladé Bohyni-Dívce Brighid. Ta je spojena s bílou barvou a symbolizuje čistotu a nevinnost. Prochází zimní krajinou a svými kroky probouzí zem. Lidé v oknech zapalují svíce či před svými domy ohně, aby ji přivítali.

A teď už se dostáváme k našemu slovanskému Perunovi, což je Bůh bouře, hromu a blesku. Takže je zřejmé odkud se vzal název Hromnice. Perun se právě 2. února probouzel ze zimního spánku a přinášel s sebou první bouřky. První jarní hřmění zahánělo zlou zimu a současně otevíralo přírodu k novému životu. Hromnice tak byly pro naše slovanské předky, jak už jsem psal, prvním svátkem jara. Tak vidíte, že to dává smysl. Na rozdíl od nějakého údajného konce šestinedělí Mařky, bo co to mají křižáci za pohádky, že.. ovšemže.

Hromnice - Tradice a zvyky

  • Staří Slované uklízeli po zimě, vymetali stáje, čistili topeniště a zapalovali hranice, posvátné ohně, které měly očistný charakter a zaháněly zlé duchy.
  • Ať bylo jakékoli počasí, musela se na poli vyorat první brázda, aby země věděla, že zima je poražena a už se má chystat na jarní setí a sázení.
  • Nejvíc ale naši předci pomáhali Perunovi hromovat a rámusit, aby co nejrychleji vyhnali ze svých domovů zlé duchy temnoty. Každý třískal vším, co měl po ruce.
  • Muži před vraty stavení zatínali do země sekery, šli do lesa bouchat kladivem do skály nebo do starých stromů, nejlépe do dubů, což to byly Perunovy stromy. Někde zvedali těžké věci, čím těžší, tím lepší - vozy, vykrmená prasata nebo celou svou rodinu, aby jim Perun dal na celý rok sílu.
  • Ženy bouchaly košťaty do podlahy, vařečkami a kvedlačkami do hrnců. Ve světnicích hlučně přemísťovaly židle a stoly, hýbaly nádobím.
  • Světily se také studánky a vodní zdroje vůbec, aby bylo po celý rok dost vody pro lidi, dobytek i pole.
  • Někde se na Hromnice nesmělo šít a používat ostré předměty, aby jehla apod. nepřitáhly k domu blesky.

Hromnice a pranostiky

A dostáváme se již k mnou slibovaným pranostikám, které se váží k Hromnicím.

  • Na Hromnice o hodinu více
  • Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout
  • Když na Hromnice ze střech teče, zima dlouho se povleče
  • Na Hromnice jasná noc – bude mrazů ještě moc
  • Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více
  • O Hromnicích je hospodáři milejší vlk na dvorku, nežli slunce na obloze
  • Je-li o Hromnicích studeno, přijde brzy jaro
  • Leze-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí



Anděl Azazel

Komentáře