Tak tu máme opět Pátek třináctého.

 

Pátek 13.

Všichni pověrečníci a báchorkáři se nám konečně po čase zase dočkali. Ano, mají svůj Pátek třináctého. Přiznejme si, že je to i jinak ve společnosti oblíbené konverzační téma, i když věřím, že většina z nás k tomu přistupuje s nadhledem a určitou mírou vtipu, kdy je tento den opravdu jen oním zajímavým konverzačním tématem. Já jsem tu na Arše už o Pátku 13. psal, pokusil jsem se do toho položit i krapet do hloubky, podívat se na to, kde se tato pověra vůbec vzala a prozkoumal jsem i na samotné číslo 13. Toto numero je i samostatně považováno za nešťastné. Nu koneckonců, můžete si můj výtrus připomenout a začíst se do mých liter v článku s prostým názvem Pátek třináctého.



Paraskavedekatriafobie


Co že je to za příšerné slovo? Je to chorobná obava z tohoto data, tedy odborný název pro fóbii vážící se právě k Pátku třináctého. Dalším možným názvem je Friggatriskaidekafobie, také strašné slovo, že.. ovšemže. Chorobný strach pouze z čísla 13 se zove Triskaidekafobie. Tak toliko letmý průlet názvoslovím, to abychom v tom měli jasno :D



V roce 2021 jediný Pátek třináctého


V letošním roce je ten dnešní den jediným Pátkem třináctého, takže si ho nyní v srpnu užijte, jiný letos už nebude. Další Pátek třinácteho nás čeká až v květnu roku 2022. V následujícím roce, tedy 2023 si užijeme hned dva Pátky třináctého, v lednu a v říjnu. Stejné to bude v roce 2024, kdy tento den připadá na září i prosinec. V roce 2025 půjde opět o jeden jediný den, který připadá na červen. Ale pozor, v roce 2026 se můžeme na takové dny těšit dokonce třikrát, neboť se vyskytnou v únoru, v březnu a též v listopadu.



Závěrem


Ať už na Pátek třináctého věříte či nevěříte, ať už ho prožíváte v obavách a strachu či s úsměvem na líci a nadhledem jako jakýkoliv jiný den, tato pověra nás bude provázet zřejmě na věky věkův. Mimochodem v rámci sedmidenního týdne vládne pátku planeta Venuše. Váže se to převážně k hindštině, kde je název pátku shukravar, jenž vychází z výrazu Shukra, tedy právě názvu planety Venuše v sanskrtu. A Venuše nám symbolizuje lásku a krásu. Je to den, který je nakloněn milostným dobrodružstvím či uměleckým aktivitám. Tak vidíte, jak jsme skončili pozitivně. Koneckonců mě Pátek třináctého inspiroval ku sepsání tohoto blogového výtrusu. Ale pověrečníky a báchorkáře klidně.. nechme, ať se bojí.



Anděl Azazel
Obrázek: Pixabay

Komentáře