BLOGY a komentáře.

Dnešní článek bude jen takovým kratším zamyšlením s několika mými postřehy. Zlatá éra blogovaní byla dle všeho někdy v letech 2003 - 2006, tehdy byly dokonce různé prognózy, že to bude platforma, která může změnit i klasickou novinařinu, do blogů se vkládala velká naděje, možná to trvalo v České republice i do roku 2008, kdy ovšem započal raketový nástup Facebooku a průběžně pozvolnější dalších sociálních sítí, jako nepříklad Twitteru. Prognóza se, jak vidíme, nepotvrdila a blogování je v nekonečném světě internetu spíše okrajovou záležitostí. Ono je také mnohem těžší a náročnější, jak na čas tak i talent a jiné schopnosti, dovednosti a kvality, jak už jsem někde psal či říkal, vytvořit smysluplný článek, než udělat selfíčko na Instagram či nahrát několika vteřinovou kravinku na TikTok. Je to samozřejmě i o konzumentech obsahu, kdy v dnešní době zcala jasně převládá ten audio vizuální.



Přejděme ku komentářům blogů, tedy komentářům na samotných blozích. Jistě mi dáte za pravdu, drtivá větišina z vás, co tvoří blogy, a věnují se tomuto delší čas, že komenty jsou čím dál tím více spíše popelkou, tedy jejich množství se výrazně snižuje. Předně pokud nemáte blog začleněný do nějaké komunitní struktury například na iDnes apod. (Blog.cz už v nedávných dnech zanikl). Na takových službách je samozřejmě cesta ku čtenářům jednodušší, neb si vzájemně mohou číst a hodnotit své výtrusy, každopádně vrcholem jakési virality jsou sociální sítě, kde může probíhat lavinovité sdílení.

A tím se dostáváme k mému vypozorovanému postřehu, kdy jsem byl přítomen několika debatám o tom, že přímo pod články na blogu se komentuje výrazně méně, i toho, že si někteří stěžovali, že ač propagují své blogerské výplody na sociálních sítích, v těchto případech šlo o Facebook, tak se mnozí setkávají s tím, že si sice čtenář z odkazu na Facebooku přečte jejich blogerský počin, ovšem nepochopitelně, a musím se přiznat, že i pro mne (nu jsem holt oldskúl), nezanechá své komentové postřehy na blogu ale vrátí se na Facebook a tam cosi napíše.

Možná v nějakém dalším mém výtrusu se zamyslím nad tím, kdo jsou lidé, co se věnují disciplíně zvané blogování. Dnes vás už ovšem jen vyzvu, pokud byste měli nutkání k tomuto mému článku cokoliv poznamenat, učiňte tak na blogu Archa X, tedy místě, pro které byl tento můj článek prvotně napsán. Děkuji, děkujeme (neb je to společný blog mojí veličkosti a bytosti s pseudonymem Archivářka), pokud si nebudete moci pomoci, tak ani komentem na fejsu či tvítru nepohrdneme.



Anděl Azazel

Komentáře

  1. Čerstvá zkušenost s cenzurou na Facebooku, naprosto nepochopitelné pro mne. V jedné blogerské skupině se bývalá uživatelka Blog.cz sháněla po tom, zda li neexistuje nějaká stránka jako byla úvodní stránka na zmiňované (dnes již zaniklé) službě, že se přestěhovala na Blogspot a tam nic takového není, žádná komunita. Další člověk psal, že by se dalo něco takového vytvořit, a tak jsem chtěl přispět a napostoval jsem adresu Klubu blogerů, což je taková pár měsíců vznikající komunita, ještě s nějakým dalším osvětlujícím textem. A ejhle, FCB mi tuto zprávu nepustil s tím, že porušuje pravidla komunity. Podívejte se na obrázek..

    OBRÁZEK

    Před nějakým časem mi FCB nepustil dokonce odkaz v soukromých zprávách, tedy v Messengeru, kdy jsem psal někomu, koho mám v přátelích. Já na FCB obecně skoro nepůsobím, krom nějaké propagace, ovšem i z výpovědí mnoha dalších lidí se mi zdá, že je to nepoužitelná platforma pro běžnou komunikaci, neb nesmyslná cenzura již překračuje veškeré meze svobodné komunikace.

    Jo a protože jsem opravdu nic neporušil, nic závadného jsem nepostoval, tak jsem samozřejmě v dalších dialogových oknech zaškrtnul možnost, že z rozhodnutím nezveřejnit můj příspěvek NESOUHLASÍM.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsme u těch komentářů, tak obecně, jsem včera četl krásný na Twitteru, pisatel v něm říkal cosi o tom, že rád čte na Twitteru ty real komentáře, protože na Facebooku jsou všichni včetně něho již dávno zablokovaní. Nu, těch hlášek o tom, že na Facebook už nemá smysl cokoliv psát, tak podobných hlášek slýchám mnoho a čím dál tím více častěji.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kozlík, ono tá strata blogerov a komentujúcich nie je stopercentne iba strata. Kým existoval Blog.cz tak komenty často neboli o zdieľaní myšlienky, či reakcii, ale o lacnej, prvoplánovej ledabolo-skrytej reklame na seba. Či reakcie na fanpage za niečo stoja neviem, zatiaľ som fanpage nemal. Čo sa týka toho blokovania Klubu blogerů na Facebooku, pred nejakým časom sa to dalo prekonávať skracovačom linkov. Podrobnejšie som to však neriešil, keďže nie som členom - nikdy som sa do Klubu nehlásil, keďže v minulosti som si robil srandu z náboženstiev a tak nespĺňam ich podmienky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat