Kam mizí svobodný svět?

V dnešním, mém prvním regulerním článku na Arše, se musím vyjádřit k tomu, co mne už velmi dlouho vnitřně svírá. Jsou to pozvolné ale trvalé ztráty svobod, a evidentně s těmito vnitřními emocemi nejsem vůbec ale vůbec osamocen. Otázka stojí, kam až směřování a vývoj dnešního světa může dorazit, Já na tom konci vidím něco naprosto hrůzného, není tam totiž nic jiného než určitá forma totality. Ještě stále máme čas s tím hnout, ovšem mám dojem, že začíná býti čas nejvyšší, neb pět minut po dvanácté už by to možná nešlo zvrátit.



Kdybych se rozepsal, a při mé známé grafomanii, tak by to bylo románové dílo, takový záměr ovšem nemám. Naopak se budu snažit býti co nejstručnější a podívat se na vše z různých úhlů pohledu a v nejrůznějších rovinách.


Cenzura internetu


Byl to právě internet, kde vždy existovala naprostá svoboda. Něteří tvrdí, že internet nelze cenzorovat, každopádně nejen Čína nám ukazuje pravý opak. Ovšem ukazuje nám to i EU, tedy její pokusy o přiškrcení svobod na internetu. Ukazují nám to též největší sociální sítě, které sídlí ve Spojených státech, ano mám na mysli Facebook či Twitter. Obě jsou to soukromé společnosti, nejde tedy jako dříve v totalitních režimech o cenzuru na státní úrovni.

Mark Zuckerberg si může na své síti vymazat koho chce, a pár vaporizací už proběhlo. (Poznámka: Vaporizace je v knize 1984 proces, při němž jsou nepohodlní lidé odstraněni, a to jak fyzicky, tak i z historie. Doslovně dochází k jejich vypaření. Vaporizaci v románu používá totalitní strana Angsoc, vykonavatelem je Ideopolicie. Je to nejvyšší nástroj likvidace v této době použitelný. Spočívá v tom, že dotyčná osoba je fyzicky zlikvidována; následně jsou však odstraněny všechny důkazy o její existenci (přepsány knihy a časopisy, upraveny fotografie). Daný člověk pak již oficiálně neexistuje a nikdy neexistoval.). V našem prostoru jedním z "vaporizovaných" byl například Bratříček, vlastním jménem Ondřej Tesárek, což je youtuber, podcaster a též jeden z majitelů XChatu. V ryzí současnosti má problémy pan Okamura a jeho SPD. Nejsem příznivcem ani jednoho z nich, to jen pro pořádek. Teď si řeknete, je tu ještě Twitter. Nu, tam zase pro změnu smazali pár tweetů americkému presidentovi Trumpovi, a u některých jeho počinů dodává Twitter vysvětlující komentář, neb je označil za dezinformační, nepřesné. Dámy a pánové, chápete to, když takto je zasahováno proti státníkovi nejmocnější země na planetě, jak pak asi budou schopni zatočit s vámi a s vaší svobodou slova? (V USA nabývá na popularitě alternativní platforma k Twitteru s názvem Parler)


Big Brother


V dnešním světě jsme již sledováni na každém rohu. Kamerové systémy, mobilní telefony, platební karty etc. A do toho všeho Covid, nejrůznější formy "chytrých karantén", které zavedly mnohé státy. K dokonalosti už zbývá snad jen přímé očipování lidí.


Třicet let po "sametu"


Před 30 lety jsme se vymanili ze sféry Sovětského svazu a s ukončením komunistické totality se jali směřovat a vzhlížet ku západu. Natěšeně jsme vstoupili do EU, nikdo z nás ovšem asi nepředpokládal, v co se Evropská unie přerodí, že z jednoho socialistického totalitního společenství se postupně dostaneme do jiné formy socialistického totalitního společenství, s podobnou ztrátou suverenity, jako za starých bolševických časů. Navíc se ty tzv. západní státy přeměnily veskrze na útvary, které ku vzoru mají již hodně daleko, naopak tam, kde svět je ještě snad krapet v pořádku, pak tím místem je právě náš středoevropský prostor.

Pamětníci si jistě vybaví výraz "trezorové filmy", všichni jsme si mysleli, že něco takového už nikdo z nás nemůže zažít. Ale ouha, ono dnes některé společnosti z nabídky stahují, zakazují a trezorují filmy jen proto, že nevyhovují stávající fanatičnosti kolem BLM. Vzpomínáte někteří ze starších ročníků, jak za totality byli vyhazování lidé z práce, jejich děti nemohly studovat, a to jen proto, že zastávali protirežimní názory. V jedné z provozoven nejmenované nábytkářské spočnosti kdesi v té západní Evropě si pracovník, který se neztotožnil s jakýmsi duhovým týdnem, vzal na to období dovolenou a zmínil se o tom na sociální síti. Co následovalo? Byl ze zaměstnání vyhozen. A takové mnohé jiné podobné záležitosti se velmi množí, týkají se i sportu a dalších segmentů. A v podobném duchu bych mohl pokračovat ještě dlouho ale vrátím se na začátek tohoto odstavce s otázkou, mysleli jste si, že něco podobného už nikdy nemůžete zažít, že byste za názory byli vyhozeni z práce?


Blanický manifest


Hned na úvod musím říci, že text Blanického manifestu mě dosti zklamal, neb byl pln pouze neurčitých frází. Na druhou stranu je vždy lepší aspoň něco než nic. Páč "Kdo bude držet hubu, nebude mít svobodu". Právě v tuto chvíli je třeba jasně a tvrdě bouchnout do stolu, řkúc: A DOST!


Ukolébavka



Anděl Azazel



Komentáře

  1. Komentuji se svolením za nejmenovaného přítele, který se nechtěl vyjádřit přímo na blog:

    Samotný pojem cenzura je dost problematický, cenzura totiž může být ze své definice pouze iniciovaná státem... brečet, že soukromá společnost ti maže posty je jednak dětinské a zadruhé je to projev svobody té společnosti, tvoje svoboda je jít jinam.

    Druhá věc, která by stála za zmínku, se dá shrnout do jednoduché poučky: "Lež není názor".

    Třetí věcí je, že máš absolutní svobodu se 99 % z věcí uvedených v článku vyhnout, tak jakápak nesvoboda? Existují zabezpečené maily (protonmail), zabezpečené messengery (signal, telegraph), můžeš si koupit opensource telefon s upraveným androidem, nemusíš používat kartu k placení atd...

    Pokud jsi pohodlná ovce, tak je to tvůj problém, ale v žádném případě to nesouvisí se svobodou. A tvrdit, že v EU máme podobnou ztrátu suverenity jako v SSSR je čirý cynismus. To snad racionálně smýšlející člověk nemůže myslet vážně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Anon v zastoupení (21. července 2020 9:19)

      Opět i zde bych doporučil pozorněji číst můj text v článku, kde sám uvádím, že FCB, potažmo obě zmiňované firmy, jsou soukromými společnostmi, které si mohou dle svého uvážení rozhodovat svévolně o tom, koho na své soukromé službě nechají či koho zlikvidují. Je třeba ovšem zmínit i fakt, že se jakákoliv služba pohybuje i v rámci netovém na nějakém území, na území nějakého státu, a ten má možnost regulovat a nastavit podmínky, dle kterých by se musela ta která firma řídit. Mimochodem, když už jsem tu zmínil Bratříčka, tak ten se svého času dokonce obrátil s Veřejným dopisem na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR. Ani nevím jak to dopadlo, zda li PS nějak reagovala. Výrok "..tvoje svoboda je jít jinam." považuji za dosti stupidní. Ono by to bylo v pořádku, pokud by tu existovala nějaká rozumná nabídka alternativ. Ovšem použít toto u FCB či Twitteru je stejně hloupé, jako říci řidiči mercedesu nechť přesedlá na trabanta, či říci řidiči ať nejezdí po dálnici ale využije polních cest.

      Se svobodou slova, a nyní mám na mysli hlavně názorovou svobodou, je to stejné jako se ženou, která buď je či není těhotná, nic mezi tím neexistuje. A pravda? Co je to pravda, kdo jí má určovat, co v názorové rovině pravdou jest? Mají tu být nějací vykladači pravdy? Pravda totiž může být jak absolutní (tráva je zelená), anebo relativní, kdy záleží na úhlu nazírání na danou věc. Ve druhém případě se tedy naprosto nedá "pravda" jakkoliv posuzovat.

      Právě že jsou tu i snahy o zrušení fyzických peněz, což by bylo právě brutálním omezením svobody jednotlivce. A ne, mnohým věcem se nedá vyhnout, ono nejde ani o to, se jim vyhýbat, jako o tu míru šmírovacích zásahů do našich životů.

      Ale vždyť na tom je současná EU založena, to jest její cíl, zbavit národní státy jejich suverenit. A proto je třeba i tomuto mohutně vzdorovat. V otázce Czexitu bych byl ještě opatrný, i když jsem mírným zastáncem.

      A-A

      Vymazat
  2. Komentáře druhého anonymního člověka:
    Trump je od začátku svého působení nechvalně známý tím, že notoricky lže a je mu to naprosto jedno.
    Jeho ruskem podporovaná kampaň byla (a prezidentství je) jedna velká reality show. A lidé na ni slyší, mají rádi vzrušení, drsná slova (“just grab the pussy”) a skandály. Dej lidem emoce, dej jim nekončící show a jsou Tvoji.
    Autor článku asi referoval na fakt, že panu Trumpovi Twitter smazal tweet, ve kterém vybízel ke střílení demonstrantů (G.Floyd case).
    Panu Okamurovi a jeho SPD hrozí smazání stránek mimo jiné kvůli nenávistným projevům, ke kterým a) svými příspěvky vybízí a které b) nijak nepromazává.

    U stránek pana Okamury je úsměvné, že se hrozně vzteká při představě, že by mu zablokovali fb stránky, ale sám pravidelně dává na blacklist všechny, kdo na jeho stránky píší něco, co se mu nelíbí :-D
    Nedávno jsem neodolal a musel jsem okomentovat:

    “Vyjádřil bych panu Okamurovi nějakou morální podporu za ban, který mu hrozí. Bohužel si mne ale na svých stránkách zabanoval a nemohu mu napsat :-\.

    Ale počkat💡! Mohl bych ho vlastně zažaloval za to, že mne na svých stránkách dal ban a znemožnil mi tak se na nich SVOBODNĚ vyjadřovat! Vždyť já jsem byl vlastně okraden o svobodu slova :-D !

    Všechny další zastánce neomezené svobody slova (z tohoto i ostatních vláken) uctivě poprosím o jejich ctěnou adresu - v následujících dnech jim v rámci své svobody slova na dveře vyvěsím svůj ♦️názor slovem i obrazem :).
    A běda, jak ho někdo z těch svých dveří strhne, protože SVOBODA SLOVA přeci ! ;-) “

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Anon v zastoupení (21. července 2020 14:54)

      Nemyslím si, že by můj článek byl o Trumpovi či Okamurovi, byli použiti jen pro příklad. Mimochodem Tomio Okamura nařčení FCB veřejně odmítá, nesleduji jeho FCB profil, ovšem z toho mála co jsem viděl bych neřekl, že nabádá k nějakým nenávistným projevům, fakt že se staví proti islamizaci Evropy a multikulturalismu tím rozhodně není, na to má plné názorové právo.

      O neomezené svobodě slova jsem tu nehovořil, hovořím o neomezené názorové svobodě, která nebude kolidovat se zákony té které země.

      A-A

      Vymazat
    2. Ano, oba pány používáš jako příklady omezování svobody na internetu. Proto na ně reaguji a vysvětluji, proč je nelze pro podložení Tvých tvrzení použít.

      Jeden permanentně lže, šíří dezinformace a nedávno nabádal ke střílení demonstrantů (mimochodem zrovna včera Trumpova vláda nasadila proti demonstrantům neoznačené federální síly)

      Druhý vede hnutí, jehož FB stránky zobrazují pochodující nacisty a schvalují nasazení armády proti migrantům. Chápu a respektuju Tvůj názor a je naprosto pochopitelné, že pan Okamura všechna obvinění popírá. Zpráva Ministerstva vnitra ve spolupráci s Bezpečnostní informační službou (BIS) a Policií ČR je ovšem celkem jednoznačná:

      https://zpravy.aktualne.cz/domaci/hnuti-spd-zastinilo-v-sireni-nenavisti-tradicni-extremisty-u/r~908c58b0bdcb11ea80e60cc47ab5f122/

      Tato zpráva se objevila v ten samý den hned na několika zpravodajských serverech a čerpá ze Zprávy o projevech extremismu a předsudečné nenávisti na území České Republiky v roce 2019:
      https://www.mvcr.cz/soubor/zprava-o-projevech-extremismu-a-predsudecne-nenavisti-na-uzemi-ceske-republiky-v-roce-2019-pdf.aspx

      Z celé zprávy mluví za vše citace někdejšího tajemníka SPD Jaroslava Staníka: „buzeranti a lesby jsou nemoc, měli by se střílet hned po narození“ a „buzeranti, Židi, Cigoši, všichni do plynu“.

      Vymazat
    3. Svobodu názoru máš zaručenou Ústavou České Republiky:
      "Svoboda myšlení, svědomí a svoboda náboženského vyznání je zaručena."

      Myslet si můžeš, co chceš. Ze Tvého článku a příkladů, které v něm uvádíš (Trump a Okamura, klamná analogie s vaporizací) mám ovšem pocit, že je Ti trnem v patě omezení ve VYJÁDŘENÍ svého názoru a to už jsme u svobody projevu, nikoliv myšlení.

      Na všeobecné rovině může mít KDOKOLIV zastávat JAKÝKOLIV názor chce. Vyjadřováním tohoto názoru ovšem nesmí (vedle ostatních zákonů) podněcovat k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. A to SPD (nejen) na svých FB stránkách dělá.

      Jednou takovou ústavně zaručenou svobodou je zároveň svoboda vyznání. Pokud se chceš prát za svá práva, musíš si zároveň uvědomit, že stejná práva mají i ostatní – například svoboda náboženského vyznání. I muslimové (v reakci na Tebou zmíněnou tzv. “islamizaci”).

      Víš, přijde mi, že každý dnes zná svá PRÁVA. Každý se o ně pere a brání je. Málokdo si ovšem uvědomuje, že s PRÁVY přicházejí také POVINNOSTI. A jedna z takových povinností je respektovat práva ostatních. Má svoboda končí tam, kde začíná Tvoje svoboda.



      Ještě mne zaujala ještě tato tvrzení Tvého článku:

      1. "Byl to právě internet, kde vždy existovala naprostá svoboda."
      Jak jsi na to přišel? Mám totiž za to, že na internetu nebyla naprostá svoboda naopak nikdy. Rád se ale poučím. Díky za případný zdroj.

      2. "Ovšem ukazuje nám to i EU, tedy její pokusy o přiškrcení svobod na internetu."
      Kde jsi přišel na to, že se nám EU pokouší přiškrcovat svobody na internetu? Jaké konkrétní svobody máš na mysli?

      3. O EU se zmiňuješ jako o jiné formě socialistického totalitního společenství, s podobnou ztrátou suverenity, jako za starých bolševických časů.
      V čem konkrétně Ti přijde EU totalitní? Jakou odpovídající ztrátu suverenity, kterou jsme ztratili za bolševika, máš na mysli?

      Díky za Tvoji odpověď

      Vymazat
    4. Obecně ku všem a komentářům:
      Ne, Já na tehnhle styl na tomto společném blogu s Archivářkou nepřistoupím, protože na to ani na solidním blogu, za který se chceme považovat, přistoupit nelze. Nehodlám se zúčastnit toho co je tu předváděno, tedy naprosto nesolidní a úrovně postrádající debaty už v základu, neb vůbec není jasné na koho by mělo býti vůbec reagováno. Doporučuji proto těm, kteří chtějí zůstat i tak v anonymním módu, aby se alespoň pod svůj příspěvek podepsali, anebo při publikování zvolili položku "Název /Adresa URL", kde si mohou vyplnit jméno či nick. V opačném případě se komentující nemohou do budoucna divit, když na jejich příspěvky nebudu reagovat, či jen občas a výjimečně (dle uvážení o smysluplnosti takové reakce). Děkuji za pochopení

      K příspěvkům v tomto vlákně:
      Takže ještě jednou a naposled. Článek není o pánech, které jsem uvedl pro příklad, tedy není o Okamurovi, Trumpovi ani o Bratříčkovi. K zamyšlení ovšem stojí, proč jsem vybral jen osoby z určité jedné části spektra, nu popřemýšlejte o tom, zda li to není proto, že příklady z jiných názorově politických koutů prostě a jednoduše neexistují, anebo Já je prostě neznám. Nepřijde vám to zvláštní? Každopádně článek je naprosto apolitický, koneckonců i v něm uváděný "Blanický manifest" je presentován jako nepolitická záležitost, tedy je to o nás všech, je to o naší svobodě.

      ad.1: Neznám tvůj věk, každopádně Já si pamatuji netový pravěk, což byla v podstatě naprostá anarchie (aby opět nedošlo k omylu, neříkám že je to správně). Jelikož provozuji několik webů, pak mohu zcela jasně říci, že věcmi, kterými se musím zabývat dnes a na které si musím dávat pozor, tak před 20 lety nikdo neřešil a Já bych se jimi ani zabývat nemusel, to je prostě ryzí neoddiskutovatelná skutečnost (opět neříkám, že je to ve všech směrech špatně).


      ad.2:
      - GDPR
      - Směrnice EU o ochraně autorských práv na internetu, zvláště článek 13 (naši čeští europoslanci byli až na pár výjimek proti)

      ad.3: Aktuální dnešní článek Ivo Strejčka z Institutu Václava Klause ZDE

      ... zpívám ti písničku prostou, zatím co tvý dluhy rostou...

      A-A

      Vymazat
    5. Pro odlehčení :D

      Sluníčkářská klávesnice ZDE

      Slovenská, ovšem jistě byste si dokázali sami představit jiné jazykové mutace :D

      A-A

      Vymazat
    6. Podívej se, Tvůj argument budu brát ve chvíli, kdy zde budeš mít uvedené své občanské jméno a profilovou fotografii bez slunečných brýlí. Do té doby jsi pro mne anonym, tento Tvůj přístup veskrze pokrytecký a Tvé pseudo-moudro o stydění se za své jméno nic než manipulace (této technice konkrétně se říká otrávená studna). Pro bloggera vedle ad hominem prostě neprofesionální přístup. Můžeš to brát osobně nebo jako zpětnou vazbu (tak to také myslím), to už nechám na Tobě.

      Platnost nebo neplatnost argumentů je naprosto nezávislá na tom, kdo je říká. Já chápu, pokud máš z vlastní zkušenosti nějaký osobní problém s tím, že někdo píše jako “anonym” a nevymyslí si v komunikaci s Tebou (pohádkovou) přezdívku. Nepoužívej to ale jako výmluvu, proč nebudeš odpovídat. Nevymlouvej se prosím ani na Báru. Byla to ona, kdo mne požádal, zda mne může anonymně citovat.

      Ještě naposledy: oba pány používáš ve svém článku jako příklady pro podložení svých tvrzení. Pokud nechceš, aby na ně někdo reagoval, nezmiňuj je. Jednoduché.

      Ad1: Žádný takový věk nikdy neexistoval. Nikdy jsi nemohl na veřejném internetu porušovat zákon (například šířit dětskou pornografii). No a šíření nenávisti (viz. paragraf, který jsem zmiňoval výše), ke kterému v posledních letech na internetu dochází čím dál více, je trestným činem. Je neoddiskutovatelným faktem, že na internetu NEbyla vždy naprostá svoboda. Dohadovat se ale o tenhle bod mi přijde spíše trošku jako zbytečné slovíčkaření.

      Ad2: V první řadě bych rád předeslal, že i MY jsme Evropská unie. EU není jen Německo nebo Francie. Když se podíváš na složení evropského parlamentu, zjistíš, že je v něm 705 poslanců (96 německých a 76 francouzských). O GDPR jsme spolurozhodli, ano. Ty v něm vidíš omezení svobody, já zvůle. A svoboda není zvůle :-).

      Směrnice EU o ochraně autorských práv na internetu...o ochraně AUTORSKÝCH PRÁV. Ochrana něčích autorských právě omezuje Tvé “svobody”... Možná si od začátku jen špatně rozumíme v pojetí slova svoboda. Když se dívám na Tvé příklady v článku a odpovědích na mé komentáře, přijde mi, že pojmem “svoboda” myslíš možnost dělat si, co se Ti zachce. V takovém případě ANO, o takové “svobody” pravděpodobně pomalu přicházíš a DÍKY BOHU ZA TO.

      Ad3: No, pokud čerpáš informace ze stránek, které aktivně šíří ruskou propagandu a lživé dezinformace, dává mi na jednu stranu větší smysl tvá rétorika, ve které jsi proti EU, proti Brusselu, “sluníčkům”, zastáváš se chudáka pana Trumpa a SPD a v jiném vláknu zde druhého preventivně nazýváš rusofobem. Ve vší své chytrosti jsi se ve svém boji proti Velkému bratrovi stal obětí jeho lží a jeho nevědomým nástrojem.

      Na závěr také lehce pro odlehčení :-)
      Víš, někteří lidé mi svým přístupem k EU připomínají třicetiletýho chlapa, kterej pořád bydlí u maminky, přispívá ji pětistovkou, každej večer vyžere ledničku a seřve ji, že není dost piva a čerstvě navařeno.

      Vymazat
    7. @ Anonymní 24. července 2020 7:56

      Marnost nad marnost a nic než marnost. Popravdě se mi začíná silně zdát, že máš nějakou omezonou schopnost myšlení kříženou s neschopností pochopit psaný text. Právě jsi předvedl svoji omezenost v obecné rovině popsatelnou jako "Já něco neznám, tak to neexistuje". Budu se ti to snažit polopaticky až otcovky vysvětlit. Pokud bys například neznal nadmořskou výšku Čumulangmy nebo li Mount Everestu, která je 8848 m n. m., pak bys nevěděl, že se jedná o nejvyšší horu na Zemi. Neznamenalo by to, že ta hora neexistuje a není nejvyšší, byla by to jen a pouze tvá neznalost. Stejné je to s mojí osobou, vystupuji pod pseudonymem Anděl Azazel, protože je to zavedená značka, moje civilní jméno je ovšem známé a poměrně lehce dohledatelné (anebo se zeptej sestry).

      V marnosti pokračujeme, naprosto jsi nepochopil co bylo myšleno solidní komunikací s identifikovatelným diskutérem (protože ono se ani nijak jinak smysluplně komunikovat nedá). Nikdo po tobě nežádá uvádění civilního jména, rodného čísla, čísla OP a platební karty, každý má právo na svou anonymitu, jde předně tedy o tu identifikovatelnost, která může být učiněna vyplňováním (pořád v anonymním módu) nějakého nickname, anebo se podepsáním pod Anonym příspěvek, můžeš se podepisovat třeba třemi křížky. Když tak učiníš, bude jasné že vystupuješ jako Tříkřížkový (riskuješ tím sice to, že se tak může podepsat každý, ovšem to už je tvůj risk). Všem ostatním ale bude jasné, kdo promlouvá a ku komu promlouvá a reaguje.

      Megamarnost. Opět tvá omezenost ve smyslu "Já jsem to nezažil, neznám, tak to nikdy neexistovalo". Vzhledem k tvému předpokládanému a dedukovatelnému věku nemáš vůbec ponětí jak vypadal internet v 90. letech a na počátku novémo milénia. Mimochodem, ČR byla připojena k internetu 13. února 1992. A pro příklad na konci roku 2008 mělo připojení k internetu v ČR pouhých 32 % domácností, byl to i rok, kdy začal prudce stoupat počet uživatelů Facebooku, neb ten doznal české lokace. Tudíž si sám odpověz na otázku, od kdy používáš internet a přestaň nás tu ohromovat nesmysly, že něco, o čem píši, nikdy neexistovalo.

      EU jsme my? Nikoliv, možná vy sluníčkáři, vítači, liberálové možná lépe prograsivisté, mnoho jiných lidí to tak nevnímá, včetně mé veličkosti, nejsem eurounijní hujer, jsem předně občan České republiky.

      Evidentně nemáš ponětí, co Směrnice EU ohledně autorských práv obsahuje, neb se tu oháníš frázemi z autorského zákoníku. Dále mi podsouváš naprosté tvé nesmysly, Já jsem naopak člověk, který ctí autorská práva, pro příklad bych uvedl, že na svém blogu Xglosy, kde jsem rozjel sérii rozhovorů, kde každý takový rozhovor obsahuje i fotografii zpovídané osoby, tak jsem si nechal vždy potvrdit, že zasláním fotografie na mojí osobu přecházejí i autorská práva k užití na Xglosách. A neoháněj se Bohem, ten s ničím, jako neexistující, nesouvisí, přírodě dík.

      Jsem zvyklý čerpat informace ze všech dostupných zdrojů, třeba i z Respektu, což je nejen díky panu Kundrovi a jeho fantasmagoriím o agentovi s ricinem, deziformační web, kterému by mohl snad i Sputnik závidět.

      A-A

      Vymazat
    8. Jsi hlupák, co neví, že neví.

      Za víc slov už mi nestojíš.

      Vymazat
  3. Komentář třetího anonymního člověka:
    Eh, takovýhle článků jsem už četl víc... Svoboda slova znamená jen to, že tě nikdo nemůže za tvůj projev zavřít, ne že za svůj projev nebudeš nést následky. Kdybych byl podnikatel tak bych taky vyhodil homofobního zaměstnance, zaprvé proto, že mi je to nesympatické, za druhé proto, že když ty názory šíří veřejně, reprezentuje tím firmu a poškozuje její image.

    Kontrola příspěvků na sociálních sítích je prostě nutná - když tu máme informační válku vedenou Ruskem a Čínou, nemůžeme prostě dělat, že se nic neděje. A už rozhodně se těmhle lžím nemá dávat prostor v mediích, protože tím ten názor legitimizuji. Přece by byla blbost mít ve veřejnoprávní televizi seriózní debatu o tom, jestli je země kulatá nebo ne. Tak i tak je blbost mít tam nějaké hlásné trouby Kremlu.

    A pokud má síť nějak nastavená pravidla, je fér, že je aplikuje i na Trumpa, není to bůh, je to jen člověk.

    A ohledně sledování, žijeme ve 21. století, pokud člověk nechce být monitorován, musí na to vynaložit tak obrovské množství energie, že se to nevyplatí. Radši budu žít tak, abych se za svůj život nemusel stydět, než se úzkostlivě vyhýbat zanechávání stopy online. Google toho skoro určitě ví o mě víc než já sám. A mě je to celkem fuk.

    A navíc u nás svoboda slova není neomezená. Nemůžu třeba šířit poplašnou zprávu, nenávist, totalitní ideologie a tak. A nemám pocit, že to by byl nějak extra velký problém.

    A taky mě pobavila ta pasáž o tom, že mi ve střední Evropě jsme poslední rozumný :) My češi jsme jediný, co máme rozum, zbytek světa se zcvoknul. Středoevropské země, ve kterých teď dost síli extremistické síly, Zeman je prezidentem, v Polsku konzervativci omezují sexuální výchovu, potraty a ovládají soudy, Maďarsko už nemá nic společnýho s demokracií nic, nám vládne Babiš, co vlastní půlku medií v zemi a je v extrémním střetu zájmů, sexuální obtěžování je naprosto v pořádku a holky, kterým se to nelíbí, jsou frigidní mrchy, kterým je líto, že se jich nikdo nedotýká, cokoliv LGBT je v tom lepším případě bráno jako "Dělejte si co chcete, ale nikomu o tom neříkejte", v horším případě vyloženě omezování a persekuce., romy diskriminujeme na denním pořádku dost brutálně...

    Ale my to máme srovnaný. Jasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Anon v zastoupení (21. července 2020 14:56)

      To si krapet nerozumíme, zcela jistě musí každý člověk nést důsledků svých činů a slov, o tom není sporu. V inkriminovaném případě se pracovník zachoval myslím velmi solidně, nehulákal nic na firmě, prostě se toho nechtěl účastnit a tak si vzal dovolenou. A jsme u toho, musí člověk podporovat záležitosti kolem LGBT, jinak mu hrozí vyhazov? Nemá každý člověk k jakémukoliv tématu mít možnost vyznávat svůj názor a přesvědčení? Dojde to tak daleko, že budeme muset všichni povinně líbat nohy afroidním lidem? Sorry, ale takový svět Já nepřijímám.

      V článku jsem zmiňoval podobnou sociální síť jako je Twitter, jmenuje se Parler, tam žádné "dezinformace" a podobné věci neoznačují ani nemažou, vyznávají tezi, že co je možné říci na ulicích New Yorku, to je možné psát i na jejich síti. To jen vy, libtardi a rusofobové byste pořád něco kontrolovali, pravdu vykládali, a co není v souladu s vaším přesvědčením, tak vytlačovali z veřejného prostoru.

      O neomezené svobodě slova už jsem psal viz. výše, nikdo tu nerozporuje určitá omezení týkající se podpory hnutí směřujících k potlačení práv a svobod, nebo nezákonnost vámi zmiňovaných poplašných zpráv atd. V tomto panuje shoda.

      Poslední odstavec komentovat nebudu, každopádně doporučím vám, neb máme svobodu pohybu, úvahu nad přesunem do některé vámi vysněné země, nejlépe s 666 různými pohlavími, páč "Čím víc pohlaví, tím víc Adidas" A když dovolíte, tak Já si zůstanu u těch tradičních dvou, tedy u muže a ženy.

      A-A

      Vymazat
  4. Koukám nějaký libtardí anonymní slet.. ještě anonymů v zastoupení :D. Nu, to též už samo o sobě o lecčem vypovídá. K některým věcem se vyjádřím později, jen nevím jak budu označovat komentující, asi @ Anonymní sluníčko I.; @ Anonymní sluníčko II.; @ Anonymní sluníčko III. :D

    A-A

    OdpovědětVymazat
  5. Milý anonymní Čertíku, doufám, že ve Tvém příštím komentáři bude více argumentů a méně ad hominem.
    Pokud Ti jde o kvalitní blog s diskuzí, doporučuji se pro příště vyhnout osočování a nálepkování druhých.
    Pokud je snad cílem Tvého blogu jen masírování vlastního ega a případnou diskuzi zde nevítáš, doporučuji napsat to narovinu hned na úvodu stránek.

    Navzdory prvotnímu neúspěchu se těším na tvoji případnou věcnou reakci na výše uvedené argumenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže předně, neb jsem přes ta moudra, obecně ku všem: "Anonym nikdy za nic nestojí, nechť sám své jméno považuje za nic." Toto je právě trochu to, čeho jsem se obával, neb mám zkušenost z Xglos, kde jsem měl původně též komentáře nastavené pro všechny, tedy i pro anonymy. Později jsem od toho upustil, kdyby záleželo jen na mně, pak by tu bylo nastavené původní "jen pro uživatele s účtem Google". Na stranu druhou připouštím, že pro rozjezd je to i dobré, když sem může čmárat kdejaký skrytý anonymní podepsat se bojící "hrdina".

      @ Anonymní 21. července 2020 16:55

      A ty jsi který z těch tří předešlých "zprostředkovaných anonů"? Anebo jsi úplně jiný další anon? Ono aby byla debata alespoň trochu důstojná a solidní, pak je k tomu předně potřeba právě skutečnosti, že spolu diskutují identifikovatelní lidé, tedy na sebe reagující bytosti s nějakým alespoň nickname či podpisem. Druhak se též těžko diskutuje s lidmi, kteří buď neumí číst, anebo nerozumí velmi jednoduchému psanému textu, neb jsem skutečnost, že se konkrétně k některým věcem vyjádřím později zmiňoval. A konečně a popravdě, tvé představy o tomto blogu mě naprosto ale opravdu naprosto nezajímají.

      A-A

      Vymazat
  6. Ahoj a díky za Tvůj článek o svobodách. Určitě je důležité moct psát věci na internetu a stahovat si věci i bez jejich zakoupení.

    Já si myslím, že je ohromně důležité, abychom si vedle takhle důležitých věci zachovali rozhodovací autonomii i v takových "blbostech" jako, kam naši politici pojedou na diplomatickou cestu, jakou sochu či pomník postavíme nebo odstraníme, aniž bychom se museli bát vyhrožování “následky” ze zahraničí. Abychom stále mohli svobodně vyjadřovat svůj názor a podporu základních lidských práv a svobod jako je svoboda náboženského vyznání nebo právo opustit svoji zemi a žádat o azyl. Abychom mohli svobodně vyjádřit podporu těm, kteří jsou pronásledováni a nemuseli jsme se bát, že nás někdo nazve vlastizrádci a bude nám vyhrožovat.

    Abychom neskončili jako Rusko, kde jsou lidé zatýkáni, zavíráni do vězení a trestaneckých táborů nebo přímo zabíjeni jen proto, že mají jiný názor nebo sexuální orientaci a kde jsou média výhradně pod kontrolou státu.

    Abychom neskončili jako Maďarsko a Polsko, kde se justice, vzdělávání, média apod. dostávají (či v případě Maďarska už v podstatě jsou) pod kontrolu vlády a kde je tak ohrožena jejich nezávislost včetně svobody slova, shromažďování a práva na informace. V Polsku navíc v posledních letech dochází k vládou a církví podporovanému pronásledování lidí z LGBT komunity.

    Nebo USA, kde se v poslední době prohlubují ekonomické rozdíly mezi bohatými a chudými (stejně jako v Rusku) a případy otevřeného rasismu.

    Určitě by za mne bylo super, kdyby ses ve svém příštím příspěvku na téma svobod (pokud takový plánuješ) věnoval i těmhle, řekl bych, velice vážným tématům ohrožené svobody, ač některé z nich ZATÍM netrápí nás Čechy. Těším se a přeju Ti fajn den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Pink Fluffy Unicorn

      Velmi výmluvný nick :D

      Já osobně bych sochy už vůbec nestavěl, ač jsem konzerva, považuji to za přežitek. Nestrašme Ruskem, nevím kde jsi přišel na to, že jsou v Rusku trestáni či přímo zabíjeni lidé za svojí sexuální orientaci, buď uveď zdroj, anebo tu neplácej nesmysly. Rusko je jistě svérázná a osobitá země, velmoc se svými vlastními způsoby, nechme jim je, jsou jejich. Nikdo v Rusku není jakkoliv perzekuován za svou sexuální orientaci, platí tam zákon zakazující propagaci homosexualismu, což by se stručně dalo chatakterizovat jako propagace homosexuálního stylu života. Já s tím problém nemám, homosexualita je odchylka od přirozené sexuality, takže tam asi, předpokládám, nemají v Moskvě pochody odporné nechutné zvrácenosti. Mimochodem znám mnoho příkladů od gayů, kteří by se nejen takové akce, nezúčastnili, nýbrž se za to stydí a považují to za vytváření negativního pohledu na tuto a jiné menšinové komunity.

      Jak plyne z mého článku, kde zmiňuji středoevropský prostor, nevidím ohledně Maďarska či Polska zásadní problém, což neznamená, že se vším musím býti v souladu.

      V USA se neprohlubují rozdíly mezi bohatými a chudými až v poslední době, to je celkem dlouhodobý problém. Co se týče rasismu, pak v současné době je nejvýraznějším rasismus ten černý. Musím konstatovat, že Já osobně odmítám jakékoliv formy rasismu, ať už mají jakékoliv barvy.

      Můj článek pojednával o obecných a stěžejních svobodách, o základních svobodách lidských bytostí bez politické, sexuální či jakékoliv jiné příslušnosti, byl o nás všech. Možná, že se někdy k tomuto tématu vrátím, rozhodně ovšem nebudu psát o tebou zmiňovaných konkrétních oblastech, neb v nich problém nespatřuji. Stejně jako boj za práva žen, domnívám se, byl již dávno vybojován, feministická hnutí jsou nadbytečná, stejně boj o práva LGBT, myslím tím v euroatlantickém prostoru, není o co více bojovat, neb vše další je jen pouhou snahou o dožadování se nad přirozenost se stavějících práv minorit na úkor zdravé majoritní společnosti.

      A-A

      Vymazat
    2. Jo, taky jsem si z toho Tvýho drsňáckýho Azazela málem stříknul do textilu :-D

      Jasně, Ty se děsně rád věnuješ “svobodám” typu “nemůžu si psát, co se mi zachce” a “vládne nám Brussel”. Mnohem vážnější omezování svobod ostatních (a to, co jsem zmiňoval, JSOU základní svobody), který se Tě netýká, Ti je ale jedno. Ty pro Tebe nejsou ZÁKLADNÍ.

      Chceš odkazy? Dobře, tady máš pár odkazů. Studuj:

      https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-zakon-lgbt-propaganda.A181219_113115_zahranicni_baje - Nařízení od roku 2013 v Rusku ZAKAZUJE VEŠKERÉ ŠÍŘENÍ INFORMACÍ související s homosexualitou, porušení zákona se trestá vysokými pokutami od čtyř tisícovek až po milion rublů, uvězněním, vyhoštěním či pozastavením činnosti organizace.

      https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-vrazda-homosexualove-aktivistka-lgbt-sexualni-mensiny-sexualni-orientace_1907231733_gak

      https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-vezeni-transgender-transsexual-transzena-trest-smrt-nebezpeci-lgbt.A191205_155029_zahranicni_dtt - Transžena se provinila tím, že na internetu před lety sdílela obrázky anime.

      V roce 2013 byl zavražděn 38 letý zástupce ředitele Kamčatského letiště Oleg Serdyuk, který neskrýval, že je gay. Jeho tělo bylo nalezeno ve vyhořelém autě poté, co byl k smrti zbit a ubodán. V říjnu roku 2014 byla zavražděná 29 letá tanečnice a lektorka tanga, která mino jiné nabízela lekce i stejnopohlavním párům a taktéž se hlásila ke své lesbické orientaci.
      Amnesty International

      9. května 2013 po oslavách Dne vítězství nad fašismem bylo ve Volgogradu nalezeno zohavené tělo 23letého mladíka, který byl mučen a následně zabit třemi útočníky z důvodu domnělé homosexuální orientace, i přes protesty rodiny a přátel zemřelého, nebyl trestný čin pachatelů posouzen jako zločin z nenávisti.
      https://www.mk.ru/incident/2013/05/11/852504-v-volgograde-otprazdnovali-9-maya-zhestokim-ubiystvom-geya.html

      Od října 2013 do února 2014 byla v Moskvě zaznamenána řada útoků na Central Station, jeden z největších nočních klubů pro homosexuály v Rusku. Během útoků bylo použito jak střelných zbraní, tak i slzného plynu. Celá situace byla vysílána na ABC News Nightline. V přímém důsledku útoků emigrovalo hodně zaměstnanců klubu.
      https://abcnews.go.com/International/russias-largest-gay-nightclub-strives-haven-horrific-attacks/story?id=22478276

      https://abcnews.go.com/International/russias-largest-gay-club-target-anti-gay-attacks/story?id=23075131

      Více čti, nebudeš pak tolik za hlupáka.

      Ke Tvým reakcím: hraješ si tu na děsně profi bloggera, ale svejma agresivníma reakcema děláš dojem nevychovanýho spratka a snižuješ tak kvalitu celýho blogu.

      Chceš tu plakat nad tím, že nemůžeš psát cokoliv, kdekoliv se Ti zachce a stahovat si cokoliv z internetu? Klidně si tu plač. Nedělej z toho ale rádoby moudra s pojmama jako základní práva. Tvůj článek totiž nezmiňuje jediné ZÁKLADNÍ LIDSKÉ PRÁVO, které by u nás teď bylo porušované. Po druhých chceš odkazy, sám ale ve svém článku nezdrojuješ jediné ze svých tvrzení. Pro mne seš prostě směšnej kašpar, kterej má hovno na práci a hraje si tu šířením dezinformací na mudrce.

      Vymazat
    3. @ Pink Fluffy Unicorn

      To, co jsi sem napostoval, je přesně to, o čem jsem psal, nikdo nepostihuje lidi za jinou orientaci, jsou případně postihování za propagaci homosexualismu či nějaké šíření pornografie. Nikdo lidi s jinou orientací nevraždí, tedy rozuměno stát, ten naopak ty případy vyšetřuje. Takže děkuji, že jsi svými odkazy potvrdil má slova.

      A už vůbec nechápu proč tu roníš teplé slzy pod tímto článkem, který se zabývá ztenčováním svobod celé společnosti. To je naprosto OT (Off Topic).

      A-A

      Vymazat
    4. Odstavec 1: Plácáš blbosti.
      Odstavec 2 (v závislosti na odstavci 1): Ty seš naprosto Off Topic. Úplně mimo.

      Vymazat
    5. @ Pink Fluffy Unicorn

      To nechť si již posoudí čtenářové. U kvalitních čtenářů, nemám pochyb, vše je zřejmé a jasné na první pohled, dokonce i na pohled druhý, na pohled ze strany, zvrchu, zespodu, ze severu, z jihu, východu i západu, nu a pocity degenerátů mě tak nějak vůbec nezajímají. END

      A-A

      Vymazat
    6. To už posoudili. Co koukám, tak i se mnou hned čtyři.

      Jasně - nesouhlasili jsme s Tebou (v záloze máš u ostatních určitě ještě argument, že anonymové se nepočítají), takže nás hned pro jistotu přesuneš do škatulky "nekvalitní čtenář".

      Opravdu kvalitní blogger by se zamyslel nad zpětnou vazbou, kterou mu jeho čtenáři poskytují a nesnižoval by se k tomu, aby je pro jejich názory urážel.

      K tomu Ty máš ale hodně daleko.

      Ty jsi jehom kašpar bez kapky sebereflexe.

      Schluss

      Vymazat
    7. Naopak, zpětná vazba je důležitá a Já ji vnímám věru pozitivně. Je třeba si uvědomit, že tento web je v naprostých plenkách a jeho vznik byl náhlý, rychlý a překotný. I tak již stačil posbírat 1 853 zobrazení. A tento můj úplně první článek na blogu, má těch zobrazení 232, k tomu se pod článkem urodilo 23 ve většině vydatných komentářů. Tudíž s přihlédnutím ku všem okolnostem u mne vládne naprostá spokojenost (každopádně ne absolutní, protože vždy je co vylepšovat a kam se posouvat).

      Skutečnost, že se pod tímto článkem vyjádřila jen určitá jedna skupina, tedy hlavně ti, pro které článek nebyl psán, nebo spíše ti, kteří nejsou úplně těmi čtenáři, kteří by mohli býti článkem osloveni, tak to není ani nic překvapivého, neb obecně komentáře píší hlavně lidé, kteří jsou proti, kteří mají potřebu se nějak vyhlenit vůči autorovi, či ti kteří se přijdou do komentářů pohádat, a mnohdy je jim snad i jedno s kým. Každopádně fakt, že některým zde komentujícím stálo za to věnovat svůj čas a energii vcelku i dosti rozsáhlým komentům, tak to je velmi dobré a Já za zájem o článek děkuji, stejně tak za, byť místy vyhraněnou, debatu. Zvláště proto, že my s Archivářkou máme své pojetí a přístup ku komentářům, který je trochu odlišný než možná na jiných webech, kdy zde je vnímáme jako pokračování či rozšiřování článku, případně přínos jinými úhly pohledu a dalšími rozměry, ve kterých chceme oba vystupovat aktivně.

      Už jsem psal, že tou hlavní publikační veličinou je má kolegyně Archivářka, můj článkový přínos bude dosti skromnější. O čem bude můj příští článek, to zatím moc netuším, i když pravdou jest, že už mě napadl název "Na všech sochách záleží", tak uvidíme, zda li se tomuto a přidruženým tématům budu věnovat.

      A-A

      Vymazat
    8. Díky za věcnou odpověď. Příjemně překvapila.

      Budu se tedy těšit na příští články a kdoví - třeba se nám nakonec podaří naladit na stejnou vlnu.

      Zatím se měj

      Fluffy

      Vymazat
  7. A Já sem ještě doplním jeden aktuální dnešní podcast INSIDER Tomáše Jirsy a Michala Půry na Info.cz, Jejich hostem byl Danil Landa (Proměnili jsme se v děti v mateřské školce. Žijeme ve virově-policejní totalitě, říká Daniel Landa). Pokud budete chtít, poslechněte si ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě přidám zajímavý pohled Markéty Gregorové, poslankyně Evropského parlamentu za Piráty

    BAN KAM SE PODÍVÁŠ

    Minulý týden se na sociálních sítích hodně řešilo možné zrušení Facebookových účtů předních politiků z nejmenované české parlamentní strany. Já už jsem svůj postoj k tomuto tématu několikrát naznačovala, ale přijde mi fér to dát na jedno místo, ať je to přehledné :)

    Co si tedy o tom myslím?

    - Facebook, stejně jako ostatní platformy, jsou pořád soukromé korporace a vytvořením profilu člověk souhlasí s jejich podmínkami používání. Pokud je člověk porušuje, není omezením svobody slova, smaže-li mu korporace tento profil.

    - Zároveň je ale naivní a krátkozraké se domnívat, že jsme jako společnost nedošli do bodu, kdy jsou tyto korporace její zásadní součástí. Jejich význam překračuje standardní firmu. Toto není žádné levičáctví, uznávají to i ty korporace samotné. A proto podnikají kroky jako omezení politických reklam (Twitter) či fact-checking (Facebook).

    - Tam ale právě nastává kámen úrazu - proti domněnce této nadnárodní korporace, že jste porušili zásady komunity, váš obsah je škodlivý či nepravdivý apod. je téměř nemožné se odvolat a může se tak i stát, že chybou algoritmu přijdete o významný nástroj vaší komunikace s blízkými a začlenění ve společnosti.

    - Právě proto Evropská Parlament pracuje na tzv. Digital Services Act, tedy zákonu o digitálních službách, který bude mimojiné řešit moderaci online obsahu.

    Právě "bezpráví" v online prostoru způsobuje spoustu zmatení, nepříjemností, až cenzury. Jasná pravidla platící pro všechny - korporace i uživatele - jsou krokem proti těmto neduhům.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat