Jak se zrodil projekt Archa X.

Azazel Anděl


Chci se s Vámi podělit o své pohnutky, které mě vedly k tomu, že jsem přijal nabídku spolupráce na společném projektu od Archivářky. Projekt Archa X se zrodil překotně, ani neměl původně název, Archivářka mě oslovila, zda li bychom neudělali společný blog a vytrousila několik svých základních představ. A Já jsem si řekl, proč ne, na Xglosách či AzaNovinách jsem velmi tématicky omezen, občas jsem měl nutkání se přes litery vyjádřit k úplně jiným věcem, než o kterých píši běžně. Nu, a díky projektu Archa X si to teď mohu dopřát. O čem budou mé články, to v tuto chvíli netuším, důležité je ovšem že vím, že mohou být o čemkoliv. Tudíž až budu mít potřebu něco světu sdělit (ne že by se bez toho svět asi neobešel :D), tak mohu své pocity, názory, myšlenky někam otisknout, zanechat jejich stopu na Arše.

Dalším důvodem bylo lákadlo spolupráce právě s Archivářkou. Skutečnost, že ač jsme v některých záležitostech dosti rozdílní, přesto se dokážeme prokomunikovat ku nějakému výsledku, který je v konečné fázi uspokojivý pro oba, tak to jsme si už ověřili právě při společném fungování v Hraběti X.

Nu, a závěrem mé zpovědi. Ano, Archivářka je tou bytostí, která zažehla plamen a z temnoty zrodil se nový úsvit, zrodila se Archa X. Archivářka je jejím tělem a duší, odpovídá tomu i název, Já jsem jen to jedno písmeno, to X. Za to s vysokým faktorem.

Anděl Azazel



Archivářka


I já přispěji svojí "trochou" k tomuto tématu.

Nápad založit můj a Azazelův společný blog přišel zničehonic. Já osobně mám dvě hlavní pohnutky, na jejichž bázi jsem se k tomuto kroku rozhodla.

První pohnutka

Jak již bylo zmíněno mým kolegou, i mnou v rozhovoru na Xglosách, naše spolupráce v Hraběti X na chat.cz měla něco do sebe, a oba jsme ji vnímali jako přínosnou. Tyto doby jsou ovšem dávno pryč, a my už v podstatě nemáme kde a komu předávat svá rozličná "moudra". Mluvím v tomto případě asi spíš za sebe, jelikož Azazel má spoustu svých dalších a větších projektů, kterým se rád věnuje, a díky kterým se realizuje. Taky hraje velkou roli to, že společně nás už pravděpodobně nebudete mít kde potkat. Archa X je v tomto výjimečná, a jestliže jste nás měli rádi jakožto jednotku v rámci správcování Hraběte X, jistě tento blog oceníte.

Lehce jsem odbočila, tak abych pokračovala.

Pravdou zůstává, že jsem dříve nevěnovala ani vteřinu času uvažování nad vlastním potenciálním blogem (poslední jsem používala dobrých 10 let zpátky). Ale jakmile na to člověk není sám, zdá se to hned jako dobrý nápad, který má nějaký smysl a perspektivu. A jelikož oba opravdu velice rádi píšeme, shodli jsme se s Azou, že je skvělý nápad založit blog, kde se budeme moci vyžívat ve svých grafomanských seancích, v nichž se nebudeme muset držet žádného tematického směru. Ať vládne chaos~

Tuto část bych uzavřela shrnutím oné první hlavní pohnutky. A tou je chuť a pozitivní motivace spolupracovat na takovém projektu s touto výjimečnou, a mně velice blízkou osobou, kterou je můj kolega Azazel.

Druhá pohnutka

Víceméně celý svůj dospělý život vnímám, že bych též ráda některé své myšlenky a nápady leckdy ucelila, a poslala dál do světa. Jenže jsem neviděla mnoho možností, jak toho dosáhnout. Kdysi jsem snila o tom, být spisovatelkou, ale... Těch ale je spousta. Stejně tak mnohdy vnímám, jak často automaticky zahrnuji dlouhými glosami osoby, které o to buď nestojí, nebo to neocení.

Druhá pohnutka, shrnuto a podtrženo:
Když člověk najde spřízněnou osobu spisovatelských preferencí, která jeho verbální zdatnost oceňuje, pak není co řešit, a jde se do toho! Věřím, že s postupem času začnou na náš blog chodit čtenáři, kteří si naše články budou skutečně užívat, a vezmou si z nich třeba případně nějakou tu myšlenku do života. Nebo se sem jen přijdou zasmát a pobavit, popřípadě rozebrat své názory s dalšími čtenáři v komentářích.

(uff, jak tak sepisuji tato slova, vytanula mi na mysl hláška z mého oblíbeného televizního seriálu Červený Trpaslík.) Tedy trocha recese na závěr:

První záznam: 
Můj deník, od Arnolda J. Rimmera.
1. ledna - Rozhodl jsem se vést si denní záznamy svých myšlenek a činů, zachovat svědectví o mých pokrocích na poli poznání, aby snad jednou jiní ctižádostiví důstojníci mohli na těchto stránkách hledat poučení. Je mojí světlou nadějí, že jednou bude mít tento deník své místo vedle Napoleonových válečných deníků a Pamětí Julia Caesara.
Další záznam:  
17. července - Narozeniny tetičky Maggie.

Inu, samozřejmě věřím v to, že Archa X nedopadne jako Rimmerův deník. ^^

Těším se na odezvy a názory čtenářů, plus doufám, že si naše spisy budete náležitě užívat.
Nakonec, velice oceňuji tuto příležitost, a vím, že z toho vytěžíme maximum. Kolegovi bych v rámci projektu Archa X připsala mnohem více, než jen to jedno, ač význačné písmeno.

Archivářka~





Komentáře

  1. Nu, nedá mi to, abych se nevyjádřil u kolegyně k jedné, byť co do slov nicotné, významově ovšem zásadní větě "Ať vládne chaos~" Ano, nechť vládne v článcích, drahách myšlenek či v čemkoliv jiném chaos, u Archi. Na Arše X jsme ale dva, ta druhá polovina Archy, ta ošklivější, starobnější, nu prostě Já, tak tahle polovina rozhodně ale rozhodně žádnou vládu chaosu vzývat nebude. Myslím, že i kolegyni bylo jasné, že tuhle její mini větu nenechám jen tak ladem, že.. ovšemže.

    Kladete si teď otázku, jak může fungovat vedle chaosu řád a pořádek? Velmi dobře a velmi zdatně. Opět s odkazem na naše, dnes již historické, působení v Hraběti X. Jednak je třeba si uvědomit, že na první pohled zcela rozdílné a dokonce protichůdné věci nemusí být ve vzájemném rozporu, nemusí stát proti sobě, nemusí válčit. Záleží na přístupu, ony se totiž mohou vskutku zdárně doplňovat.

    Druhak je třeba vzít v potaz tu skutečnost, že slovo "chaos" je víceznačné, chcete li mnohavýznamové. V obecném smyslu se toto slovo používá pro nalad, zmatek, změť, neřád, neuspořádanost, absolutní nepořádek etc. Když zabrousíme do řecké mytologie, pak chaos byl takový prvopočátek všeho, narazíme na boha věčné temnoty a mnoho jiných souvislostí a přirovnání. A právě z řecké mytologie se chaos přelil do fantasy literatury, kde dílo od díla nabírá různých dalších, řekl bych posunutých, poloh. Nu, a ve fyzice a matematice značí chaos v podstatě nesoulad s obecným chápáním tohoto slova.

    A závěrem. V jedné fantasy sérii existují jen dva skutečné světy, Chaos a Řád, vše ostatní je jen jejich jakýmsi stínem, včetně planety Země. Možná se nyní, když čtete tyto řádky, díváte jen na stín s názvem Archa X, tvořený skutečným Chaosem a Řádem, Archivářkou a Azazelem. Anebo, kdo ví..

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu jsem se musela zasmát, po přečtení tohoto komentáře. Především proto, že svého kolegu v mnoha ohledech již znám, a přesně z toho důvodu jsem musela intuitivně při sepisování této části článku zvažovat, jak bych formulovala tuhle svou myšlenku, aby nevznikl zdánlivý nesoulad zájmů. Jestli zvolit raději spojení "chaos v rámci určitého řádu", nebo něco zcela jiného. Měla jsem nakonec i pár jiných nápadů, ale nechala jsem to schválně napsané takto. Maximálně z toho vzejde puntičkářská verbální "potyčka".

      Teď adresováno přímo tobě, kolego:
      Ano, vytušila jsem, že toto nenecháš jen tak ležet. A zároveň si myslím, že nebude od věci trochu upřesnit, jak vlastně já chaos v dnešní době vnímám.

      Dříve jsem bývala dosti nekompromisní, a hlásala jsem cosi, co asi není v reálu zcela proveditelné a schůdné. V předešlých debatách jsme koketovali i se subjektivním významem slova "anarchie", a leccos bylo ujasněno. Já jsem následně byla inspirována možná vhodnějším výrazem pro věc, kterou nejspíš celkově vnitřně uznávám. Ten výraz zní "svoboda".

      Co se Archy X týče: Chaotické mohou být například jednotlivé pohnutky v diskuzích, pořadí článků, jejich variabilita, a možné změny přístupů k určitým drobnostem.
      Zbytek ale musí, a bude fungovat v rámci nastoleného řádu. Ani jedno z těchto stanovisek však pořád nevylučuje svobodu. Obecně, etalon čistého chaosu nebo řádu v mém světě neexistuje. Opět jde o pouhou číselnou osu s proměnlivým posuvníkem.

      Ve svém dalším článku hodlám rozebírat aspekty morálního a etického přesvědčení, kde podstatu chaosu a řádu hodlám rozebrat na padrť. Tvůj příspěvek k tomuto článku mne nakonec inspiroval k tomu, vytvořit z toho pořádný květnatý elaborát. ^^

      Archivářka~

      Vymazat
    2. @ Archivářka

      Inspirace je jedním z mnoha účelů, proč také tyto stránky vznikly, aby různými podněty, polemikami vznikaly (snad) zajímavé interakce autorů, případných komentujících, kdy to bude obohacením nejen jich samých ale i (snad) čtenářstva. A myslím, že je zřejmé, že můj komentář byl převážně směřován ku čtenářstvu, Já o Tvém pojetí chaosu přeci jen trochu něco vím. Pro čtenáře by též mohlo být zajímavé, že leckdy se mu dostane dvou různých pohledů na určité téma. A jindy zase ne, to bude asi kus od kusu.

      Teď udělám zdánlivě velkou odbočku, neb si občas poslechnu nějaký ten podcast. "Hádka" je vždy zajímavá, řekli si oba pánové tvořící "Čermák Staněk Comedy Podcast", zvolí si nějaké téma, ovšem zádrhel by nastal, kdyby měli naprosto shodný názor, že.. ovšemže. Ale v pořadu musí zaznít argumenty pro i proti, takže si jedoduše hodí mincí, takže pak třeba oba, či jeden, hájí názory, které nesdílí. Pokud by to někoho zajímalo, poslechněte si.

      Předešlým odstavcem jsem chtěl naznačit, že ne vše co napíši musí nutně znamenat "Takhle přesně to mám Já" či "Pozor, pozor hovoří Azazel". Nu, a jak to má moje kolegyně, to vám třeba sdělí záhy. Anebo vám sdělí něco úplně jiného, jejímu chaosu zdar.

      A-A

      Vymazat

Okomentovat