Mistrovství Světa? Ne, jen nějaké Mezinárodní Hokejové Hry

 

hokej pod otevřeným nebem

Mistrovství světa, ať už jde o jednotlivce či kolektivní sporty, je nejprestižnějším kláním v té které disciplíně, v tom kterém sportovním odvětví. Smyslem akcí pořádaných pod názvem "Mistrovství světa" je určit, který jednotlivý sportovec či mužstvo (genderisti mi prominou, ale výraz "ženstvo" psát nebudu, páč mi to nejde přes pusu, teda spíš přes klávesnici) je ten ze všech nejlepší na celém celičkém světě. A tak je i logické, že ti nejlepší světoví sportovci a mančafty se takových klání zúčastňují. Dnes to bude, jak plyne z titulku, o hokeji. Nu, nemám dojem, že hokejové MS je zápolením nejlepších hráčů a nejlepších kolektivů. A ten dojem není, myslím jen subjektivním cítěním, ale objektivní skutečností.

 

Kanada a Rusko

Každý, byť letmý, fanoušek hokeje ví, že kolébkou tohoto sportu je Kanada. Úplně první zaznamenané známé hokejové utkání proběhlo 3. března 1875 v Montrealu na Victoria Skating Rink. V Montrealu byla též vytvořena pravidla pro tuto nejrychlejší hru na světě, stalo se tak roku 1878. Není proto divu, že nejprestižnější hokejovou ligou je NHL (National Hockey League), které se účastní týmy z Kanady a USA. Druhou nejlepší ligou jest KHL (Kontinentální hokejová liga), tam zase hrají mančafty hlavně z Ruska, dále Kazachstánu, Běloruska a Číny (v historii ligy tam ale působily i celky ze Slovenska, Česka, Finska či Lotyšska.). Kanada a Rusko jsou prostě dvě hokejové super velmoci, takže ani nikoho nepřekvapí, že to jsou týmy, které na MS posbíraly nejvíce titulů, obě země jich v současnosti mají 27.



MS bez nejlepších hráčů NHL a teď i celé reprezentace Ruska

Mistrovství světa po celou svou historii trpělo tím, že v NHL probíhá konečná fáze bojů o Stanleyův pohár, tedy playoff celé klubové soutěže. Tím jsou hokejové týmy na světovém šampionátu jen doplňovány vyřezenými hráči z klubů, které už v playoff vypadly. Koneckonců v samotné Kanadě je seniorské MS mimo nějaký větší zájem, neb jde dle kanaďanů o "šampionát neúspěšných", a tak neskonale větší pozornost je v Kanadě věnována juniorskému MS. Nu, a letos klesla prestiž hokejového světového šampionátu dospělých ještě níže, jelikož byly z MS vyřezeny týmy Ruska a Běloruska.



Mistrovství Světa? Ne, jen nějaké Mezinárodní Hokejové Hry

Poslední odstavec jsem nazval stejně jako jsem otitulkoval celý tento článek. Dle mého názoru politika do sportu nepatří. Jako by nestačilo, že světového šampionátu v hokeji se už tak nezúčastňují ti úplně nejlepší hráči hrající playoff NHL. Teď už na něm nehraje ani jedno ze dvou mužstev, které jsou považovány za hokejové velmoce. Úroveň letošního MS je tak prachbídná, o klání nejlepších mužstev s nejlepšími hráči nemůže být ani řeč. Snad by se opravdu tato akce měla přejmenovat na MHH (Mezinárodní hokejové hry), protože nazývat tento turnaj Mistrovstvím světa je prostě a jednoduše za současného stavu neskonalý trapas. Nevím, co ten Robert Záruba, když mu tedy zrovna neodejde hlas, tak pořád prožívá. Fakt nevím.


A na úplný závěr jsem si nechal hlášku, která není moje, četl jsem jí někde na Twitteru. Tedy závěrečné motto zní: Hokej bez Ruska je jako vibrátor bez baterek.



Článek si můžete poslehnout i v audioverzi



Anděl Azazel
Úvodní obrázek: pixabay

Komentáře