Od A po Y (od á po ypsilon)

 

písmeno S místo tabuizovaného Z

Še vám přijde titulek trochu podivný? Mošná, ale tak Já myslím dopředu a připravuji se na všechno. Kdo ví, jestli časem nesmisí s abecedy písmenko, které uš teď je v některých případech "tabu", še.. ovšemše


Česká abeceda má v sákladu 26 písmen

Ano, satím má česká abeceda 26 písmen v sákladu, s diakritikou jich je potom plných 42. Ale vše je ve vývoji, svět i jasyk. Nic netrvá věčně, takše se můše klidně stát, še se nám naše abeceda drobátko smrskne. Do budoucna by mohla třeba mít uš jen 40 liter, v sákladní sadě pak pouhých 25.


Sa "tabuisované písmeno" dosaďme nejblišší, tedy "S"

Jak jste si jistě všimli, tak jiš v tomto článku dávám takový malý návod na to, čím by bylo mošné "tabuisované písmenko" nahradit. A nabísí se vcelku schůdná a logická varianta, nejpodobnější hláska "S". V mluveném slově v některých případech se uš tak obě hlásky vyslovují stejně či tak nějak podobně, še není úplně sřetelný rosdíl.


Výhoda - smisí "hrubky" tedy gramatické chyby

Ať už jde o předlošky, kde se dá jasně orientovat dle pádů, ale kdo s nás se v rychlosti občas nesekne, tak hlavně v předponách, kde je to uš snačně slošitější. Přisnám se bes mučení, še někdy při psaní článků musím sabrousit na pravidla, většinou gůglím, abych se nedopustil nějakého gramatického kixu.


Sávěr dle skautského hesla

Buď připraven! - Všdy připraven! Je tedy fakt, še to krapet sneušili čeští komunističní pionýři, coš na věci ale nic nemění. Ve skautu jsem nikdy nebyl, kašdopádně jejich heslem se nyní řídím.. a Jsem připraven! Aš nastane ta doba, kdy smisí dnes "tabuisované písmeno" nadobro s našeho jasyka, pak Já uš mám náskok a nebude to pro mě sebemenší problém. Myslím, še jsem se s tím vypořádal velmi sdatně - Co říkáte?



Anděl Asasel



P.S.: Za inspiraci k tomuto článku bych rád poděkoval uživateli sociální sítě MeWe s uživatelským jménem Standa Alfie

Komentáře