Sputnik V zapípal nad Českem. Bude další vakcína?

 

Sputnik V vakcina

Sputnik 1 byl první umělou družicí Země, čímž započala kosmická éra lidstva. Na oběžnou dráhu naší planety ho vypustil Sovětský svaz (dnes Rusko) v roce 1957. Sputnik V byl v Rusku registrován  11. srpna roku 2020 tamním ministerstvem zdravotnictví jako Gam-KOVID-Vac (rusky Гам-КОВИД-Вак). Tudíž to V je písmeno, nikoliv jak se někteří mylně domnívají římská číslice 5, páč to by bylo opět o kosmu a družicích. My se tu ale dnes budeme bavit o vakcínách.

Putin přislíbil Zemanovi Sputnik V.


Náš pan prezident Zeman oznámil, že má od svého Ruského protějšku Vladimíra Putina přislíbenu dodávku vakcíny Sputnik V. Po vakcínách od firem BioNTech and Pfizer, Moderna a AstraZeneca by to mohla být čtvrtá vakcína používající se k očkování proti Covid-19. Stane-li se tomu tak, to uvidíme v následujícím období.

Politická zášť vůči Sputniku.


Ve společnosti existuje určitá, patrně i dosti velká skupina lidí, která odmítá vakcínu z politických důvodů. Fanatismus je vždy škodlivý, ať už se jedná o cokoliv v čemkoliv. Osobně se musím přiznat, a nejsem žádný extrémní rusofil, že tuto skutečnost vůbec nechápu. Je mi naprosto u míst, kde záda ztrácejí slušný název, z jaké země světa bude ta či ona vakcína pocházet, pokud bude účinná a bezpečná.

AstraZeneca svou pověstí nenadchne.


Ze čtyř zmiňovaných vakcín je právě AstraZeneca tou, která u některých lidí, a to i v České republice, a některých států nepožívá valné pověsti. Je tomu předně ohledně její účinnosti u vyšších věkových kategorií. AstraZeneca je podobně jako Sputnik V tzv. vektorovou vakcínou. Zdá se ovšem, že Sputnik je daleko účinnější (Dle předběžných výsledků průběžné studie z 2. února 2021 uveřejněné v časopisu The Lancet dosahuje vakcína účinnost 91 procent). Některé země dokonce zakázali pro určité věkové kategorii využívat vakcíny AstraZeneca.

Můj pohled na očkování.


Na samém počátku jsem byl původně rozhodnut, že se očkovat prozatím nenechám, tedy až to bude možné. Ovšem s tím, že jako správný kozoroh jsem též říkal, že si nechávám zadní dvířka pootevřená, tedy přesně otevřená naprosto, a že není vyloučeno, že pod tíhou nových informací či skutečností, může u mě dojít k obratu. A ta nová skutečnost nasatala, současný vývoj pandemie, kdy tu máme nové mutace (někteří hovoří o úplně samostatných nových kmenech a tedy jiných koronavirech, které nesouvisí a nepochází z původního, Já ovšem nechci zabíhat do konspiračních teorií, neb nejsem jejich čert ví jakým zastáncem), tedy současný vývoj pandemie zdá se mi natolik vážný, že až se na mě někdy dostane řada, očkovat se nejspíše nechám. A je mi opravdu naprosto jedno, bude-li to Pfizer, Moderna, AstraZeneca či Sputnik. Anebo některá další vakcína, která bude na českém území dostupná.

Poslouchejte vědce, odborníky, ne politické fanatiky.


Tedy, poslouchejte, vy si dělejte co chcete a co uznáte za vhodné. Já jsem kozoroh a budu se chovat racionálně a rozumně, alespoň se o to budu snažit. Každopádně člověk je tvor společenský a nachází se tedy v nějakém okruhu svých spoluobčanů, a jak víme tento vztah je jako spojité nádoby. Ano, společnost ovlivňuje jedince a jedinec ovlivňuje společnost. Nežiji v nějaké jeskyni odloučen od lidí, i když s mými současnými zdravotními potížemi to tak, s krapet nadsázkou, někdy snad i vypadá :D Čeho se rozhodně děsím, to není Coronavirus, mám z něj respek ale rozhodně se z něho nepokálím. Daleko více se obávám fanatiků, a již dnes se netěším na případný komentář jednoho ruského fanatika, a to Novinkového Sáši Mitrofanova. A že Novinky jeho fanatický komentář vůči Zemanovi, Babišovi, Sputniku a Rusku chytnou, se dá předpokládat. Já zase budu předpokládat, že Covid nechytnu, či pokud ano, pak že průběh nemoci u mé osoby bude probíhat s lehkými příznaky. A pokud by tomu napomohla v budoucnosti vakcína, pak je mi opravdu jedno, zda-li bude pocházet ze Spojených států, Anglie, Ruska či Zanzibaru.


Anděl Azazel

Komentáře

  1. Sprostý lid dostane Sputnik, papaláši se mu vyhnuli

    Sáša nezklamal. Komentář na Novinkách ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Šášu jímá děs a hrůza jen z pouhého pomyšlení, že by Sputnik V mohl být schválen evropskou lékovou agenturou EMA. Nechtěl bych mít sny páně Mitrofanova, jeho noci s hororovými nočními můrami musí být opravdu děsivé. Čtěte jeho komentář ZDE.

      A-A

      Vymazat

Okomentovat