Máme prosinec. Vláda Kozoroha a začátek pohanského kruhu roku se blíží.

 


 

 

 

Nikoho nepřekvapí, že jsem Kozoroh, ze všech Kozorohů ten nejkozorohovatější. Tedy ty co mě znají, přímo i nepřímo. Kozoroh se ujme vlády 22. prosince, zimní Slunovrat počne o den dříve, tedy 21. prosince. V pohanství je s tímto spojen svátek Yula, ale má samozřejmě mnoho jiných názvů dle místa určení,  u nás Slovanů například Kračun.
 

Vánoce v dnešní době


Dnešní tzv. moderní společnost ovšem vzhlíží ku Vánocům. U těch ryze křesťanských vám budou namlouvat, že se v nějakém chlívku narodil syn boží, tedy Ježíš. Což je ale naprostá blbost, zcela nekorektně a férově si to řekněme, že Ježíš se narodil, dle všech odborných zdrojů, někdy na podzim. To by se ale křižákům nehodilo, neb ti potřebovali nové náboženské svátky, když už nemohli vymítit ty staré, tak je potřebovali alespoň na ty pohanské nějak našroubovat. A tak tu máme jakýsi Štědrý den, Boží hod vánoční 25. prosince a před tím jakýsi Advent, kdy lidé po týdnu zapalují jakési svíce na adventním věnci. Vše trvá do neděle po 6.lednu, tedy u církve římskokatolické, a svátek Zjevení Páně u některých církví spadá právě opět na 6. leden. Můžete si tipnout, kdy jsem se narodil, ano, je to 6. ledna. Já jsem ovšem padlý anděl Azazel, tak se asi do těch křižáckých nesmyslů moc nehodím, že.. ovšemže.

Zvláště v české kotlině, tedy nejateističtější zemi v Evropě a třetí nejateističtější na světě, moc nikoho křižácké pojetí Vánoc nezajímá. Ono je to tedy podobné i jinde, kdy se Vánoce přetavily ve svátek konzumu. A tak i v době coronavirové nás, tedy přesně většinu z vás, zajímá to, jak budou před Vánocemi otevřené obchody, aby bylo možné ukojit konzumní touhy a naplnit si košíky a vozíky dárky pro své snad bližní. A zajímá to samozřejmě i vládu Andreje Babiše, takže na různá volání a tlaky velmi uslyší, tudíž kvůli nejen Vánocům rozvolníme. Asi abychom se třetí vlnou opět utáhli šrouby. Ač to není téma mého dnešního článku, tak se vás zeptám, je to řečnická otázka, zda-li chcete fungovat v této šílenosti "brzda - plyn"?

XGLOSY - Hovory X: Anketa X - Vánoce

Pohanské pojetí a soulad s přírodou


Přejděme ale k něčemu opravdovějšímu a smysluplnějšímu, neb pohané žili v souladu s přírodou a jejími cykly. Podívejme se tedy na "Rohatého boha Pana", kterého symbolizují právě Kozorozi, kteří pro staré národy představovali a představují symbol plodnosti. Kozel je obecně symbolem plodivé síly, ovšem nesouvisí to pouze se sexem či "hříchem", pro naše předky byla plodnost mnohem širším pojmem. O půlnoci 21. prosince se zrodí právě bůh Pan (začátek kozoroží vlády, že). Veškeré pohanské svátky, celé kolo roku, vycházejí z toho, co se právě v přírodě odehrává a v jakém životním období se nachází bůh a bohyně. Nu a od této chvíle, stejně jako dospívá mladý bůh, chová se i slunce a příroda, vrací se síla, roste, krátí se noci, že, ovšemže.

Kozoroh je tedy ztělesněním boha Pana. Proč má vlastně Kozoroh rybí ocas? Jeho hlavní síla přechází až do Ryb, když nastává čas bohyně se kterou se později spojí. Bez mužské a ženské zárodečné buňky, bez jejich spojení, by nebyl život, a to nejen lidský. Kozoroh vládne nahoře i dole - Není jen zemí, je i vodou; není jen neústupný, je též dobrotivý; není jen praktický, je také smyslný. Ono charakteristika Kozoroha je právě dvojí - Na jednu stranu je neústupný, zemitý, pevný, výrazně plodný, jeho pozornost je upřena na výsledek a umí si počkat. Druhou jeho tváří je pak dobrotivá povaha Boha stád, který má blízko k hudbě. Je též mlčenlivý a spíše samotářský. Každopádně je Kozoroh stavebním kamenem, počátkem i koncem. A ta jeho zdánlivá nečinnost? To má také vysvětlení - Je to období vyčkávání (jeho čas trávený v podsvětí).

Psal jsem na Arše:  Satanismus od nesatanisty.

Kdo je to opravdový Kozoroh?


A nyní přejděme k tomu, co jsou Kozorozi opravdu zač. Nečtěte bláboly v bulvárních časopisech, denících a webech. Já, Kozoroh, vám představím Kozorohy takto, jak už jsem učinil v minulosti:

Místo Kozoroha mezi lidmi bývá obvykle nějak výsadní. Je to aristokrat. Není členem stáda. Mezi ním a davem zeje jistá škvíra, kterou není ani z jedné strany snadno překročit. Budí spíš respekt než spontánní družnost, spíš vášeň nežli běžnou srdečnost. Druzí se ho často bojí, protože je jak čisté vanutí chladu, jako když vyjdeme ze zadýchaného domu na pláň čerstvého sněhu, z níž stoupá ticho, sotva znatelná tíseň, pocit dokonalosti a mráz.

K objektivitě je nutná sebevláda, a tu Kozoroh má. Občas až příliš, vodí sám sebe na dost krátké otěži. Pokora soudnosti a povýšenost soudce v něm budí velmi zvláštní tlaky. Nutkavě hodnotí druhé i sebe. Někdy se v životě cítí jako inspektor na hospitaci.

Lidé ho viní z jisté bezcitnosti, ale většinou se mýlí. Zimní cit bývá silný, jenomže zcela soukromý. Kozoroh není fanfarón a nehuláká s loutnou pod balkónem. Ale miluje-li, pak hluboce a věrně. Málokdo je tak stálý jako on.

Někdy však ustydne naskrz a spálí ho holomráz pýchy. Pak je tvrdší než dlažební kostka a místo srdce má jen prázdnou klec. Nebrzděn soucitem a silným samotářstvím jde přes mrtvoly. Vede ho ctižádost a vůle. Nosí třetí rohy zvířetníku. Není prchlivý jak Beran ani úporný jak Býk. Má vůli pomalou a věcnou. Kozoroží roh je pevné tenké ostří. Sotva se dotkne a pak důkladně a klidně, třeba celý život dobývá svůj cíl.

Mohlo by vás zajímat:  Best in covid

Závěr


Štěstí! Co je štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá; oblétá ti skráně, v kadeři se kryje, v dlaně hlavu skládáš, ruka utlačí je. Hláška o štěstí a mušce jenom zlaté zlidověla díky prastarému filmu Škola základ života. Pokud spatřujete štěstí v konzumním obdarovávání se, je to v pořádku, pokud věříte na zrození Ježíše Krista, který se fakt narodil úplně někdy jindy, je to též vaše věc. Někteří z nás to štěstí mají spojené právě s vracejícím se sluncem a začátkem nového cyklu. Mimochodem pamatujete si z článku kdy jsem se narodil? Ano, na Tři krále o hodinu dále. Tak hurá!


A pamatujete co jsem psal v pasáži o tom, proč má Kozoroh rybí ocas? Že jeho síla přechází až do Ryb, když nastává čas bohyně se kterou se později spojí. Na to, že bez mužské a ženské zárodečné buňky, bez jejich spojení, by nebyl život? Ale tak najdou se i šílenci, co budou věřit v neposkvrněné početí panny Marie. Nesmějme se jim, spíše je politujme, neb tupá víra a omezenost si nic moc jiného, než lítost nezaslouží, že.. ovšemže.

 

Anděl Azazel

 

Komentáře