Valentýn? No ale fuj

 

Valentýn - srdce

Blíží se nám 14. únor, a to je hlavně v anglosaském světě den, kdy se slaví svátek zamilovaných, svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery, to abych byl i trochu přesný. Páč pokud se řekne "svátek zamilovaných", pak mi v mžiku a jednoznačně vytane na mysl První máj. Co opruzuje Valentýn v české kotlině mi není moc jasné. Dle mého názoru a pocitu je to zbytečně importovaný svátek (když máme ten svůj domovský) a tak nějak vnucený nám obchodníky, tady to chápu, kteří v něm vidí možnost zajímavých zisků.


Kde se vzal Valentýn?

Legenda praví, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Vládce Říma Claudius II. zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali, neboť se bál, že by pak chtěli zůstat raději doma u svých rodin místo toho, aby se věnovali vojenským povinnostem. Valentýn ovšem tajně oddával mladé páry, a tak byl nakonec zatčen a popraven právě 14. února.

Existuje ještě jiná legenda, která naznačuje, že Valentýn zemřel kvůli svým léčitelským schopnostem. Podařilo se mu prý uzdravit syna známého rétora Kratóna (podle této legendy se za chlapce měl modlit a byl vyslyšen Bohem a syna zázračně uzdravil.) Římští senátoři to ale viděli jinak, Valentýna obvinili z nekalých praktik a na prefektův rozkaz byl uvržen do žaláře a sťat.

A do třetice ještě jedna legenda. Ta zase říká, že si svobodná dívka vezme za muže toho chlapce, kterého 14. února potká jako prvního. Mladí muži, kteří si už na nějakou dívku třeba dříve mysleli, tak se jí snažili darovat co nejdříve ráno toho dne kytici květů.


Valentýnské zvyky

Na den sv. Valentina se posílají různé dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. Též se vžily společné oslavy svátku zamilovanými páry, darování valentýnských přáníček (vyznání lásky /tzv. Valentýnky/) nebo uzamykání zámečků lásky, které původně s Valentýnem ovšem nikterak nesouvisí.


Ryze komerční svátek v Česku

Z mnoha anket sice stále vychází, že Češi Moravané a Slezané nadále preferují 1. květen, tedy První máj, ale kdo ví, jak to bude po generační výměně. Každopádně obchodníci i tak na Valentýna mají žně, aspoň někteří. Květinářství třeba mají v tomto období nabito. Vžila se i tradice tzv. valentýnských večeří. Dále to jsou samozřejmě nějaké ty sladkosti a valentýnské dárky. Do obliby také přišly různé masáže pro dva či kosmetika.


První máj vs Valentýn

Blížíme se k závěru, tudíž přijde, pravda předpokládaný, můj ortel. Pokud tu máme již tak krásný a úžasný První máj, pak nevidím důvod sem importovat nějaký naprosto cizorodý svátek, ze kterého mají prospěch jen obchodníci. Svátek zamilovaných pro mne vždy bude jen a pouze 1. květen, a celý měsíc měsícem lásky. S tradicemi jako líbačkou pod rozkvetlou třešní, stavěním májek předešlého dne a jejich hlídáním, a mnohých dalších zvyků. V neposlední řadě mi naběhne Petřín a Karel Hynek Mácha. Ono to také dává smysl, ten květen, kdy všechno pučí, příroda je v rozkvětu, a to je přeci právě doba přející lásce. Oproti mrazivému únoru.


Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech.
Jezero hladké v křovích stinných
zvučelo temně tajný bol,
břeh je objímal kol a kol;
a slunce jasná světů jiných
bloudila blankytnými pásky,
planoucí tam co slzy lásky.


... no není to nádhera?!

 

Anděl Azazel

Úvodní obrázek: pixabay

 

Článek si můžete poslechnout i v audio verzi

Komentáře

Okomentovat